Connect with us

INTERVJU

V Sloveniji se ni ravno znašla, zdaj blesti v Avstriji

Nika Matavš se ni mogla ravno izkazati na prvoligaški rokometni sceni v Sloveniji. Foto: osebni arhiv

Te dni je naše uredništvo raziskalo povsem zanimivo zgodbo. Glavna akterka pa je obetavna slovenska legionarka, ki se v domovini ni ravno znašla, letos pa igra kot prerojena pri avstrijskem Ferlachu. Gre za 20-letno Niko Matavš, ki se najbolje znajde na levem ali srednjem zunanjem položaju.

http://bit.ly/SDSPORT-pasicaTokrat bomo pisali o talentirani Niki Matavš, ki jo je pot v začetku letošnje sezone peljala tik čez mejo v avstrijsko Borovlje k Ferlachu. »Rokomet sem začela trenirati leta 2010, ko je rokometni trener Alen Mihalj ustanovil svoje društvo Rokometna šola Alena Mihalja v Slovenj Gradcu. Rokometna igra me je v trenutku popolnoma zasvojila. Nato sem se odločila za odhod v gimnazijo s športnim oddelkom Šiška in tudi prestop v Krim Mercator. Prvo leto je bilo fantastično. Stvari so se dogajale bliskovito, trenirala me je Olga Čečkova. Takoj so me prestavili selekcijo višje k starejšim kadetinjam, kjer me je treniral Ilija Andelković. Po dveh mesecih igranja v Krimu je očeta poklicala Marta Bon, tedanja

Marta Bon je na klopi Krima Mercatorja sedela vrsto let, pred prihodom Uroša Bregarja. Foto: Uroš Pihner/ŠD Šport

trenerka Krima in selektorica reprezentance in mu povedala, da me bo priključila k članski ekipi Krima! Sanjsko! Žal so Marto Bon zamenjali in stvari so se začele podirati. Naslednje leto smo dobili novo trenerko Miljo Tomšič. Ker je kazalo, da bo tudi naslednje leto ista trenerka smo se z družino po tehtnem premisleku odločili, da zamenjam klub. Prišla sem v RK Zagorje, ki je bil prejšnje leto državni prvak, se pravi prava izbira. Žal sem hitro videla, da v klubu ne razvijajo mladih igralk, pa čeprav je bil trener selektor mladinske reprezentance Bojan Voglar. V prvem planu je bila članska ekipa šestih igralk, ki so igrale do onemoglosti! Pri 17 letih sem ugotovila, da so moji cilji v rokometu višji, zato me je pot zanesla v Avstrijo,« je svojo rokometno pot predstavil Nika Matavš.

Obetavna Korošica letos igra pomembno vlogo pri avstrijskemu drugoligašu Ferlachu iz Borovelj, katerega vodi legendarni hrvaški vratar Mirko Bašić. Ekipa se je uvrstila v končnico za prvaka in zdaj jo čakajo pomembni obračuni v boju za napredovanje med avstrijsko rokometno elito. »Moram priznati da mi je Ferlachu zelo všeč. V klubu se počutim sproščeno in domače, saj sem tukaj že drugo leto. Klub in igralke so me odlično sprejele. In kar je najbolj pomembno imamo vrhunskega hrvaškega trenerja Mira Barišiča,« meni leta 1999 rojena Matavševa in dodaja: »Miro je odličen igralec in sedaj to znanje prenaša na nas igralke z izredno mirnim pedagoško življenjskim pristopom. Vsaki igralki se individualno posveti in daje nasvete za njen športni in osebni razvoj,« zadovoljstva z Bašićem ni skrivala Nika Matavš.

Nika Matavš letos pri Ferlachu igra kot prerojena. Foto: osebni arhiv

Da gre za izjemno pomembni člen v ekipi avstrijskega drugoligaša, dokazuje tudi njena statistika. Na 24 tekmah je prispevala kar 200 golov. Moji rokometni cilji so zelo visoki. Trenutno si želim, da bi še napredovala in bila še boljša ter uživala v vsakem trenutku na igrišču. Seveda pa bi rada zaigrala v EHF Ligi prvakov in tudi tam pustila kakšen viden pečat,« pa je o ciljih zaključila simpatična Slovenjgradčanka, pred katero je še svetla prihodnosti.

Preberite si še:

19-letna Slovenka zablestela ob debiju v EHF Ligi prvakinj

Uroš Bregar po porazu na Madžarskem: “Domača ekipa si je zaslužila zmago.”

Mlinotest pretresel Krko in se vključil v boj za najvišja mesta

Slovenke konec meseca v Poreč na generalko pred Makedonijo

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in INTERVJU