Connect with us

KOMENTAR

Obračun sezone: Korona vs. rokomet

Foto: Arhiv ŠD ŠPORT

Obračun sezone: Korona vs. rokomet

Po delno preživetemu prvem valu epidemije, se jeseni obeta še drugi polčas najzanimivejšega obračuna sezone med koronavirusom in rokometom. Kdo bo preživel? Rokomet je večinoma odvisen le sponzorjev, zato ga proti virusu čaka izjemno zahtevna bitka. V težkih časih moramo stopiti skupaj!

Zadnja gospodarska kriza je na slovenskih rokometnih igriščih pustila ogromne posledice. V obdobju 2007 – 2013 se je z žalostnim koncem moralo sprijazniti kar osem moških rokometnih klubov, hkrati je bil na robu bankrota tudi ženski klub Olimpija. Kako se bodo klubi soočili s prihajajočo gospodarsko krizo, ki je že na delu?

Gorenje je le ena izmed ekip, ki je ob začetku te sezone skrčila proračun. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

V spomladanskih časih na veliko srečo ni bilo stečaja nobenega kluba. Nekatere ekipe, predvsem nižjeligaške, so se morale sprijazniti s selitvijo v nižji kakovostni rang tekmovanja. Ob drugem valu posledice niso znane, gre pa pričakovati, da bodo klubi zagotovo krčili proračune.

Drugi polčas obračuna sezone s koronavirusom se je že pričel. Največje posledice so zaenkrat občutili predvsem prvoligaši. Ti so odigrali le popolna tri kola. Preloženih je bilo že 16 od predvidenih 56 tekem, pretekli konec tedna je denimo odpadel celoten osmi krog, kar ne prinaša ravno dobrih obetov. Vsa preostala tekmovanja je Vlada RS zaradi izrednih ukrepov do nadaljnjega prekinila.

Robert Beguš se je ob začetku sezone že drugič znašel v karanteni. Foto: Igor Martinšek

Najbolj so nastradali Škofjeločani in se kar dvakrat znašli v karanteni. Odigrali so le tri tekme in do sedaj zbrali dve točki. Poraja se vprašanje, koliko časa bomo sploh spremljali obračun med koronavirusom in rokometom. Rokometna zveza Slovenije je na to že pripravljena in sporoča, da bo aktivirala vse prepotrebne nadomestne termine.

»Sprejeli smo pravilo, da bo prvenstvo regularno, če bo odigranih več kot polovica krogov. Če bo odigranih manj kot polovica krogov, se bo sezona razveljavila. Imamo neko rešitev. Morali bomo izkoristiti rezervne termine, ki jih imamo,« je v pogovoru za TV Slovenija spregovoril generalni sekretar RZS Goran Cvijić.

»Testiranja so ekstremno draga za vse športne kolektive. Slovenski klubi si to v katerem koli športu težko privoščijo. Mi smo našli neko rešitev s hitrimi testi, ki jih bomo ponudili klubom. Do konca je predvidenih še zelo veliko tekem, zato je težko reševati sezono v “mehurčku” po vzoru Lige NBA. To je lahko rešitev na koncu sezone za nekaj krogov. Celotno sezono je tako nemogoče izpeljati, vse je seveda povezano z velikimi stroški,« dodaja Cvijić.

Slovenska reprezentanca bo v novembrskem ciklusu pričela kvalifikacije za EP 2022 na Slovaškem in Madžarskem. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Zdaj je na sporedu reprezentančni premor, ki utegne razkriti karte za novembrsko dogajanje. Prvenstvo naj bi se nadaljevalo 14 novembra, izmed celotnih 26 krogov pa je za regularnost prvenstva potrebno izvesti 13. Nam bo uspelo? Stopimo skupaj in zaustavimo širjenje koronavirusa!

PREBERITE SI ŠE:

Glavni urednik rokometnega portala ŠD Šport

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in KOMENTAR