Connect with us

INTERVJU

Dvojčka Kotar po stopinjah someščanov Skube

Foto: ŠD Šport

Spoznajte nadarjena rokometna dvojčka Miho in Marka Kotarja, za katera boste verjetno še slišali. Mlada Trebanjca trenutno navdušujeta na mladinskem SP v Španiji, kjer se naši fantje krčevito borijo za kolajne.

V slovenskem rokometu je kakovostnih srednjih zunanjih igralcev, igralcev z idejo in domišljijo, za izvoz. Imajo pa tudi dober naravni prirastek. V Trebnjem se razvijata fanta, ki bi lahko stopila po poteh svojih someščanov Sebastiana in Staša Skubeta, Mihe Zarabca in tudi Anžeta Ratajca.

Miha in Marko Kotar sta dvojčka, rojena leta 1999. Igrata za mladince in člane trebanjskega Trima, pri katerih sta med najboljšimi igralci. Njun razvoj so prepoznali tudi v širšem okolju, saj sta pred leti dobila nagrado, ki jo Olimpijski komite Slovenije in Rokometna zveza Slovenije vsako leto podeljujeta v spomin na legendarnega olimpionika Iztoka Puca.

Trebanjski klub je v njima takoj prepoznal izjemen potencial in še pred koncem nedavno zaključene sezone podaljšal sodelovanje do poletja 2022. Marko bo v novi sezoni tvoril položaj srednjega zunanjega skupaj z Leonom Rašom, medtem ko se Miha z željo po večji minutaži odpravlja na posojo k ljubljanskemu Grosist Slovanu.

Marko Kotar utegne iti po poteh someščana Staša Skubeta. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Letos je za njima zares odlično svetovno prvenstvo za rokometaše do 20 let. Še posebej sta se izkazala na včerajšnjem obračunu za prvo mesto v skupini proti domačinom Špancem, kateri niso bili navajeni na desničarja Miho na položaju desnega zunanjega in tako mešala štrene španski obrambi (več o tekmi TUKAJ).

V mlajših selekcijah izstopala

V vseh mlajših selekcijah, v katerih sta igrala do zdaj, sta izstopala pa svojem znanju in osvajala naslove državnih prvakov. Tako s klubskimi ekipami kot z osnovno šolo Trebnje, s selekcijo mladincev pa letos osvojila drugo mesto v državi.

Miha Kotar se v prihodnji sezoni odpravlja na kaljenje k ljubljanskemu Grosist Slovanu. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Čeprav sta leto dni mlajša od svojih soigralcev, sta trenutno zelo pomembna člana v reprezentanci. Marko ima vlogo prvega organizatorja igre že stalno, medtem ko se je Miha letos vrnil v ekipo po enoletni odsotnosti, saj ga v Celju na EP nismo videli.  

Kakšne so njune posebne vrline in posamezne lastnosti pa smo preverili pri nekdanjemu članskemu trenerju Trima in zdajšnjemu mladinskemu trenerju ter koordinatorju mlajših selekcij, Romanu Šavriču. »Posebni vrlini sta predvsem športna in situacijska inteligenca,« pravi nekdanji reprezentant in nadaljuje: »Nedvomno je pred njima lepa kariera, če se bosta do konca odločila uspeti v rokometu.«

Borba za medalje, Kotarja pomemben del igre

Roman Šavrič trenutno v Trebnjem opravlja vlogo mladinskega trenerja, koordinatorja mlajših selekcij in operative. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Pred našimi mladimi upi je še dolga zgodba do bojev za medalje, pa vendarle se izločilne tekme pričnejo že jutri. Izbranci selektorja Saše Prapotnika bodo v osmini finala igrali s Korejo, nato pa jih ob morebitnem slavju čaka zmagovalec obračuna med Portugalsko in Nemčijo. Tako že zdaj lahko napovemo, da bosta dvojčka Kotar pomemben člen v slovenskem napadu.

»Glede na to, da s(m)o evropski mladinski prvaki, so se fantje sposobni boriti za medalje. Bo pa veliko odvisno tudi od širine klopi, ki jo imamo in izogibanju poškodb v našem taboru,« meni Šavrič in za konec še doda: »Bolj zanimivo dejstvo pa je, koliko teh fantov ima s svojim potencialom možnost obleči dres slovenske članske reprezentance.«

More in INTERVJU