Connect with us

Reprezentančni rokomet

Slovenci v končnici na krilih Dobaja do zmage proti Srbom

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Slovenska mladinska reprezentanca je na predzadnji tekmi skupinskega dela na SP v Španiji prišla do pomembne zmage proti Srbiji, potem ko je slednjo ugnala v končnici srečanja na krilih Gašperja Dobaja.

Slovenski rokometaši so svetovno prvenstvo do 21 let v španskima mestoma Vigo in Pontevedra odprli s prepričljivo zmago nad Tunizijo. V četrtek so se sicer v prvem delu nekoliko mučili, pa v drugem polčasu vendarle strli odpor žilavih Japoncev, v petek je bila na meniju ZDA. Naši fantje niti niso imeli prehudega dela ter reprezentanco, katera ni prevladujoča na svetovnem zemljevidu, prepričljivo ugnali.

Tokrat so se aktualni evropski mladinski prvaki iz Celja pomerili s Srbijo, ki je prvenstvo začela z dvema prepričljivima zmagama nad Američani in Japonci, v petek pa nesrečno klonila proti gostiteljem prvenstva, Špancem. Zanimivo, natanko pred letom dni sta se reprezentanci prav tako pomerili na mladinskem EP v Celju, kjer so naši fantje prepričljivo slavili.

Na krilih Dobaja v končnici do preobrata

Gregor Ocvirk je bil z desetimi goli najboljši strelec tekme. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Naši fantje srečanja niso odprli preveč zanesljivo. Srbi so že uvodoma pokazali izjemno željo po zmagi ter z motiviranim pristopom stalno dihali fantom za ovratnik. Pri Slovencih je sredi desete minute Marka Ferjana v vratih zamenjal Gašper Dobaj in prednost se je še dodatno povečala. Srbski rokometaši se niso hitro predali in še naprej držali stik s Slovenijo, potem ko je v vratih blestel mladi čuvaj mreže Todor Jandrić. Prav slednji je svoje soigralce v 22. minuti popeljal v vodstvo z 11:10. V nadaljevanju sta reprezentanci stalno igrali gol za gol, ob koncu pa je Tim Rozman le nekaj sekund pred iztekom igralnega časa zadel za 15:16 in Slovence popeljal do minimalne prednosti.

Slovenske mlade upe v Španiji bodri okoli 50 navijačev. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Izbranci selektorja Saše Prapotnik drugega polčasa niso pričeli ravno najbolje. Srbija je mirno vodila in si v začetku druge tretjine srečanja priigrala prednost treh zadetkov, kar je bil za našo mlado izbrano vrsto že hud alarm. Nato se je znova uspela prebuditi in z bučno podporo navijačev znižala zaostanek na -1 (25:24). Sledil je preobrat, tako da so Slovenci na krilih Dobaja prišli v prednost s +2 (27:29). Na koncu so naši mladi upi mirno zdržali pritisk in na koncu zasluženo slavili z 28:30.

Jutri naše fante čaka srečanje za prvo mesto proti Španiji. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Najboljši strelec slovenske reprezentance je bil ponovno Gregor Ocvirk, ki je kar desetkrat zatresel srbsko mrežo.

Gašper Dobaj po tekmi s Srbijo:

Slovenske mlade upe jutri čaka še zadnja tekma v skupinskem delu, in sicer ob 21. uri obračun s Španci za prvo mesto v skupini A.

SP V ROKOMETU ZA MLADINCE 2019 (Španija, Pontevedra in Vigo)

SKUPINA A:

Nedelja, 21. julija, ob 18.30:
Srbija – Slovenija 28:30 (15:16)
Srbija: Jandrić, Trnavac; Ivanović 4, Milenković 2, Pisarić, Todorović 3, Maksić, Milosavljević 3, Vignjević 5, Srđan Milić 5, Milan Milić, Trkulja, Tomić 1, Mičić 1, Nikolić 2, Mijatović 2; Selektor: Boris Rojević.

Slovenija: Ferjan, Dobaj; Gartner, Horvat 1, Horžen 1, Kavčič 2, Košec, Marko Kotar 3, Miha Kotar, Mazej, Novak 6, Ocvirk 10, Pipp 1, Pirnat, Rozman 5, Žabić 1; Selektor: Saša Prapotnik.

Ponedeljek, 22. julija, ob 21.00:
Slovenija – Španija – prenos na SportKlub 1

Že odigrano:
Slovenija – Tunizija 32:25 (17:14) – več o tekmi TUKAJ

Japonska – Slovenija 22:29 (12:16) – več o tekmi TUKAJ

Slovenija – ZDA 43:16 (22:6) – več o tekmi TUKAJ

SEZNAM REPREZENTANCE V ŠPANIJI:
VRATARJI: Gašper Dobaj (RD Koper), Mark Ferjan (Emsdetten, Nemčija);
LEVI KRILI: Tadej Mazej (RK Gorenje Velenje), Matic Pipp (RD Urbanscape Loka);
LEVI ZUNANJI: Gašper Horvat (RD Riko Ribnica), Grega Ocvirk (RK Jeruzalem Ormož);
SREDNJI ZUNANJI: Marko Kotar (RK Trimo Trebnje), Miha Kotar (RD LL Grosist Slovan;
DESNI ZUNANJI: Tim Rozman (Ballingen, Nemčija), Nik Pirnat (RK SVIŠ Ivančna Gorica), Matic Košec (RK Celje Pivovarna Laško);
DESNI KRILI: Tine Gartner (RD Urbanscape Loka), Domen Novak (RK Celje Pivovarna Laško);
KROŽNI NAPADALCI: Kristjan Horžen (RK Celje Pivovarna Laško), Miha Kavčič (RK Gorenje Velenje), Stefan Žabić (RK Maribor Branik);

STROKOVNI ŠTAB:

SELEKTOR: Saša Prapotnik

POMOČNIKA SELEKTORJA: Vanja Kralj

TERAPEVT: Tomaž Skledar

TEHNIČNI VODJA: Žiga Novak

VODJA REPREZENTANCE: Jure Natek

SP v rokometu do 20 let (Španija, Pontevedra in Vigo):

SKUPINA A: SLOVENIJA, Španija, Srbija, Tunizija, Japonska, ZDA;

SKUPINA B: Francija, Egipt, Švedska, Nigerija, Koreja, Avstralija;

SKUPINA C: Portugalska, Hrvaška, Madžarska, Brazilija, Bahrajn, Kosovo;

SKUPINA D: Nemčija, Islandija, Norveška, Argentina, Danska, Čile.

More in Reprezentančni rokomet