Connect with us

Reprezentančni rokomet

Oni so slovenska reprezentančna prihodnost

Oni so slovenska reprezentančna prihodnost

Za nami je prvi reprezentančni zbor v novi sezoni, a zaradi dveh okužb s koronavirusom v slovenski članski izbrani vrsti, neuspešno končan. Nekajdnevni treningi so vendarle pokazali kar nekaj svetlih točk, med katerimi izstopa predvsem vstop nove generacije v reprezentanco.

Če bo šlo vse po načrtih, bo slovenska moška izbrana vrsta čez dva meseca nastopila na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Reprezentanca je v novembru pričela kvalifikacije za EP 2022, a zaradi težav s koronavirusom ostala brez dveh tekem. Tokrat smo analizirali imena, ki bi bila dolgoročno zanimiva za slovenski rokomet.

Za rokometno prihodnost brez skrbi

Baza kakovostnih igralcev v Sloveniji je zares ogromna. V tujini si kruh služi veliko legionarjev, kar potrjuje dobro delo slovenskih rokometnih klubov. Pred dnevi so se v Zrečah znašli trije novinci, vključno z dodatnim vratarjem Miljanom Vujovićem, ki je le sodeloval na reprezentančnih treningih.

Izstopa predvsem mladi biser Domen Makuc. Vpoklican je bil naknadno, in sicer zaradi težav Staša Skubeta s prihodom v domovino, zaradi omejitve prehajanja državnih mej v Belorusiji. Dokazal je, da ima svetlo prihodnost, a njegov čas bo še prišel. Nedvomno Vranješevo dejstvo drži, in sicer bodo prednost (zaenkrat) pred njim dobili še Dean Bombač, Miha Zarabec ter Staš Skube. Zraven so tudi Jaka Malus, Marko Bezjak in Rok Ovniček.

Vpoklic Tadeja Mazeja v tem trenutku niti ni bil presenetljiv. Nekdanji član Gorenja Velenja je namreč naknadno zamenjal Darka Cingesarja (koronavirus), na širšem spisku kvalifikacij pa nismo videli velenjskega motorja Matica Verdinka ter izkušenega člana Meškov Bresta, Simona Razgorja.

Miljan Vujović je lansko leto prejel slovensko državljanstvo in zagotovo velja za naložbo v prihodnjih letih med vratnicama članske reprezentance. Perspektivni vratar aktualnih prvakov iz Celja kaže izvrstno formo v EHF Ligi prvakov, na širšem spisku pa se je znašel še s Klemnom Ferlinom, Urbanom Lesjakom, Urhom Kastelicem ter Matevžem Skokom.

Tudi linija šestih metrov je dodobra zapolnjena. Tokrat sta priložnost ob Kristjanu Horženu dobila še Matic Suholežnik ter Igor Žabić. Poleg Horžena sta glavna reprezentanta na položaju krožnega napadalca Matej Gaber in Blaž Blagotinšek, tokrat ju zaradi težav s koronavirusom ni bilo. Poleg Vida Poteka bodo čez nekaj let oči uprte tudi v mladega Domna Sikoška Pelka, ki letos zares izvrstno igra v nemškem Flensburgu.

Kdo čez nekaj let?

Poleg nekaterih omenjenih talentov, utegnejo biti reprezentanci čez nekaj let zanimivi tudi številni mladi fantje, ki jih tokrat ni bilo na seznamu. Govorimo o levem zunanjem Gašperju Horvatu, organizatorju igre Marku Kotarju, levičarju Domnu Novaku, krožnima napadalcema Lanu Grbiću ter Mihi Kavčiču, velenjskemu motorju Aleksu Kavčiču in mnogih drugih.  

Glavni urednik rokometnega portala ŠD Šport

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in Reprezentančni rokomet