Connect with us

INTERVJU

Markota iz ozadja po medaljo na kadetskem SP

Siniša Markota je na trenerskem stolčku Rika Ribnice ustvaril kar nekaj odmevnih uspehov, zdaj bo s Hrvati napadal boj za kolajne. Foto: Danilo Kesič/MRK Krka Novo mesto

Na svetovnem rokometnem prvenstvu za mlade upe do 19 let v Skopju se bodo naši fantje udarili tudi s Hrvaško, ki jo vodi nekdanji ribniški strateg in novi trener avstrijskega SC Ferlacha, Siniša Markota. Slednji je za naš portal komentiral samo prvenstvo in igre svojih varovancev.

http://bit.ly/SD-Sport-Anze-Ratajec

 Markota, ki je slovenski rokometni javnosti zelo znano ime, saj je z ribniškim klubom prišel do zgodovinskega uspeha in lani osvojil naslov državnega podprvaka, se trenutno mudi s hrvaško reprezentanco na kadetskem svetovnem prvenstvu v Skopju. Ni dolgo manjkalo, da si je izkušeni Hrvat ekspresno našel novega delodajalca, saj je še v minuli sezoni podpisal predpogodbo z avstrijskim prvoligašem Ferlachom.

Matic Kotar bo letos branil barve avstrijskega Ferlacha. Foto: ŠD Šport

Slednji ima letos zares močno ekipo, katero sta poleti okrepili tudi slovenska legionarja – nekdanji reprezentančni vratar Gorazd Škof in redni član mlajših reprezentančnih kategorij, Matic Kotar. Ferlach se jutri odpravlja tudi na nekajdnevne priprave v Trebnje, kjer bo tri dni nastanjen v hotelu Opara ter v tem času odigral prijateljski tekmi s Trimom in novomeško Krko, hkrati pa opravil tudi tri treninge.

Perspektivna generacija, z izjemnim levičarjem

Fran Mileta je eden izmed najperspektivnejših hrvaških rokometašev. Foto: IHF

Markota je v prvi polovici avgusta povsem odmislil Ferlach ter se posvetil hrvaški kadetski izbrani vrsti, ki bo iz ozadja poskušala napasti boj za odličja. »Mislim, da imamo zelo dobro reprezentanco. Nekaj talentiranih fantov igra že v prvi hrvaški ligi in menim, da gre za perspektivno generacijo,« je na hitro predstavil svoje varovance.

Eden izmed nosilcev ekipe je tudi mladi talentirani levičar Fran Mileta, ki je rojen leta 2000 in ima za sabo vrhunsko odigrano mladinsko svetovno prvenstvo v Španiji, na katerem je bil celo izbran v najboljšo sedmerko prvenstva. Pred članom hrvaškega podprvaka NEXE-ja iz Našic je torej svetla prihodnost. Soigralcem se je po koncu mundiala v Vigu in Pontevedri, priključil nekaj dni pred odhodom.

Siniša Markota vodi hrvaško kadetsko reprezentanco na SP V Skopju. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

»Fran Mileta je zagotovo eden izmed pomembnejših igralcev. Je pa seveda še veliko fantov, ki imajo velik potencial. Trenutno sicer ni mogoče napovedovati, če bo kdo igral pri kakšnemu izmed evropskih velikanov, saj lahko fantje hitro nazadujejo, stagnirajo ali tudi precej napredujejo. Je pa res, da ima kar nekaj rokometašev možnosti za nastop v članski reprezentanc,« je poudaril Markota, ki je bil letos blizu prevzema trebanjskega Trima, a si letos s Ferlachom želi poseči po sredini lestvice.

Da bodo naši južni sosedje iz ozadja poskusili napasti sam vrh za odličja, o tem ni dvoma. Gre za izjemno nadarjeno generacijo, v kateri ima kopica rokometašev članski potencial. »Moj cilj je vedno isti, ker gremo tekmo po tekmo. Vsakič želim, da fantje odigrajo maksimalno in stoodstotno pripravljeni. Kaj pa bo to prineslo, bomo videli naslednji teden. Za nas je pomembnejši teden prihodnji, saj igramo izločilne boje, kjer se lahko vse zgodi,« dodaja Dalmatinec, ki ga jutri čaka tekma s Slovenijo.

Tadej Kljun je eden izmed motorjev ekipe v slovenski izbrani vrsti. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Slovenski mladi upi so prvenstvo v Skopju odprli s tesno zmago proti Čilu, ki se je za naše fante izkazal za neugodnega tekmeca. V petek pa se bodo izbranci selektorja Janeza Klemenčiča pomerili z Markoto. »Na tekmo proti Slovencem se bomo pripravili povsem enako kot na ostale. Gre za normalno tekmo, ki je le ena izmed petih v skupinskem delu. Niti ni toliko pomembno srečanje, saj nas čakajo prihodnji teden težje in še pomembnejše tekme. Je pa res, da se s Slovenci zelo dobro poznamo,« zaključuje petdesetletni Hrvat.

More in INTERVJU