Connect with us

INTERVJU

Kdo je Slovenec, ki je presenetil javnost s prestopom k evropskemu velikanu?

Domen Sikošek Pelko je Vardar okrepil na začetku letošnje sezone. Foto: SEHA liga

Kdo je Slovenec, ki je presenetil javnost s prestopom k evropskemu velikanu?

Rokometni portal ŠD Šport danes pričenja s tedensko rubriko pod imenom SLOVENCI NA TUJEM, v kateri bo podrobneje poročal o naših legionarjih. Ti so medijsko nekoliko manj izpostavljeni kot igralci iz domačega prvenstva, zato utegne rubrika biti zanimiva. Prvi gost je mladi krožni napadalec Domen Sikošek Pelko iz makedonskega Vardarja.

Domen Sikošek Pelko, ki v višino meri kar 203 centimetre je letos preživel v Avstriji in navduševal v majici Brucka, kateremu se na koncu vendarle ni uspelo uvrstiti v prvo ligo. Po dveh sezonah v trebanjskemu Trimu je sledil prvi odhod v tujino.

V Avstriji je še letos nastopal drugoligaškem tekmovanju, in sicer gre za Bruck. Slednji je še lani igral v najmočnejšem avstrijskem rangu, a se letos ni uspel vrniti med elito.Da gre za kvalitetno okrepitev, je Sikošek Pelko že takoj potrdil in na osemnajstih tekmah dosegel 78 zadetkov.

https:/si/si.gorenje.com/

Tako je poleti malce nenavadno, pa vendarle resnično vzbudil zanimanje aktualnega evropskega prvaka iz Skopja. Sikoškove predispozicije so pretehtale, da se mladi Posavec seli v makedonsko prestolnico. Zaradi poškodbe Stojčeta Stoilova je minutažo dobil že na uvodu sezone in jo dodobra izkoristil. V SEHA ligi igra stalno in v povprečju dosega 3,5 zadetka na tekmo. V EHF Ligi prvakov je na derbiju proti Kielcam odigral kar 40 minut in pridobil veliko zaupanje v trenerju Edvardu Kokšarovu.

Sikošek Pelko kaže na izjemen potencial, zato ni dvoma, da se utegne v prihodnosti morebiti znajti celo na reprezentančnem spisku.

Domen Sikošek Pelko na liniji šestih metrov tvori trio, skupaj s Stojančetom Stoilovom in Glebom Kalarashem. Foto: RK Vardar Skopje

Portal ŠD Šport začenja z novo rubriko, ki se imenuje SLOVENCI NA TUJEM. Kakšna se ti zdi rubrika in kako si vesel kot prvi gost te novonastale rubrike?
Rubrika se mi zdi zanimiva, saj v tujini igra veliko slovenskih igralcev, o katerih se navadno piše le ob prestopih ali učinkovitih igrah, sicer pa ne vemo veliko o tem, kako jim gre. Počaščen sem, da sem prvi gost rubrike. Hvala!

Z rubriko želimo še posebej poročati o slovenskih legionarjih, ki so sicer nekoliko manj medijsko izpostavljeni. Se ti zdi, da je poročanja o legionarjih v slovenskem rokometnem medijskem prostoru premalo?
Lahko bi se strinjal s tem, da je poročanja premalo. Kot sem že dejal, v tujini igra zares veliko slovenskih igralcev, vendar za vse ne vemo, kako jim gre skozi sezono.

Kako se počutiš v Vardarju?
V Vardarju se počutim dobro. Veliko se lahko še naučim s treniranjem in igranjem z izkušenimi soigralci in to mi pomeni največ. Seveda pride kakšen dan, ko mi je malo težje, ampak to je sestavni del športa.

Foto: osebni arhiv

Skorajda vsi rokometni navdušenci so bili presenečeni nad tvojim prestopom iz druge avstrijske lige v vrste aktualnega evropskega prvaka. Verjetno tudi sam nisi mogel sprva verjeti, kaj ne?
Tudi zame je bilo to na začetku veliko presenečenje, a sem se potrudil čim prej prilagoditi. Nov način življenje je hitro postal realnost, hkrati pa je z njim prišlo spoznanje, da me čaka ogromno trdega dela.

Ali si se v Skopju hitro navadil na sistem in sam način igre, saj dobivaš čedalje več minutaže?
Na sistem igre v napadu sem se hitro navadil, pri igri v obrambi pa gre proces počasneje in moram še napredovati.

Staš Skube je eden izmed nosilcev makedonskega velikana. Foto: RK Vardar Skopje

S kom se najbolje razumeš izmed soigralcev?
Najbolje se razumem s Stašem Skubetom, ki mi je bil tudi v največjo pomoč ob mojem prihodu in privajanju na novo okolje

Kakšne imate cilje v tej sezoni z makedonskim velikanom?
Seveda si vsak igralec želi zopet zaigrati na final4, tako da je to naš letošnji cilj.

Kakšne imaš cilje za prihodnost?
Vsekakor si želim čim dlje igrati rokomet na najvišjem nivoju.

Kdaj bi morda napočil čas za vpoklic v slovensko člansko reprezentanco?
Seveda bi si želel, da čim prej, a se zavedam, da je to proces, ki ni odvisen le od mene.

Ter še za konec, kaj želiš sporočiti bralcem našega portala ŠD Šport?
Bralcem bi želel sporočiti naj še naprej tako zagreto spremljajo rokomet ter navijajo za slovenske fante v tujini in dobro igro.

Glavni urednik rokometnega portala ŠD Šport

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in INTERVJU