Connect with us

INTERVJU

Celjski mladeniči svetla prihodnost kluba

Domen Knez (levo) in Tim Cokan (desno) sta včeraj odlično izkoristila svojo priložnost v članski ekipi. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Ni dvoma, da Celje Pivovarna Laško velja za najboljšo rokometno šolo v Sloveniji. Za ovratnik mu sicer dihajo stabilni prvoligaši, kot so Gorenje Velenje, novomeška Krka in Urbanscape Loka. A vsako sezono se v članski konkurenci dokazuje čedalje več celjskih talentov, ki ohranjajo dolgoročno stabilnost kluba.

Rokometna šola je zelo pomembna za klubsko prihodnost. Številni prvoligaši uspevajo proizvajati kopico rokometnih talentov, ki se že v mladih latih odpravijo v tujino. Z odlično valilnico talentov se lahko pohvali tudi celjski klub, ki vsako leto v tujino izvozi kar nekaj sijajnih potencialov.

»Vsak igralec, ki se je pridružil naši članski ekipi mora izpolniti veliko pogojev, da ga je članski trener sploh poklical na trening oz. tekmo. Vsi igralci, ki igrajo v naši mladinski ekipi so potencialni kandidati za člansko ekipo. Kdo bo pa dejansko postal član te ekipe pa odloča veliko dejavnikov, ki jih izpolnijo samo najbolj vztrajni in željni igralci,« nam je spregovoril vodja mladinskega celjskega pogona Blaž Cizej.

https:/si/si.gorenje.com/

V minuli sezoni so celjski klub izmed talentiranih rokometašev zapustili Jan Jurečič (Francija), Branko Vujović (PGE Vive Kielce), Rok Ovniček (HBC Nantes), Kristian Bećiri (PPD Zagreb) in celjski otrok Jaka Malus (Meškov Brest). Pred leti pa so se s prvim odhodom v tujino iz knežjega mesta soočili tudi Urban Lesjak, Matic Suholežnik, Žiga Mlakar, Miha Zarabec, Blaž Janc, Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek in mnogi drugi.

Prihajajo novi Marguči, Žvižeji…

Da bi vodstvo celjskega kluba prvo ekipo zadržali vsaj na isti točki, kot je bila vsa ta leta, se mora soočati tudi s pridobivanjem novih talentov in naslednikov celjskih vitezov (Luka Žvižej, Gašper Marguč, Žiga Mlakar, Blaž Blagotinšek…).

Trenerska stroka je sprva kot naslednika Gašperja Marguča že videla v Blažu Jancu in s tem zadela v polno. Z naslednikom Blaža Janca se spogleduje Tim Cokan, ki je na včerajšnji tekmi proti Butan Plin Izoli dosegel štiri zadetke. Cokan bi v prihodnosti tvoril desno stran, skupaj z zunanjim igralcem Tadejem Kljunom.

Filip Rakita že zdaj odlično brani klubske barve v članski konkurenci. Foto: Uroš Pihner/ŠD Šport

Žvižejevega naslednika je klub nedvomno našel v Filipu Rakiti. Slednji pridno nabira prvoligaške minute in je v letošnji sezoni na šestih tekmah zadel 19 golov.

Blaža Blagotinška v celjskem Zlatorogu utegne naslediti njegov mlajši brat Anže, ki nosi tudi dres slovenske mladinske izbrane vrste in trenutno redno nastopa v mladinski ekipi pivovarjev.

Nik Čirovič velja za enega izmed najbolj talentiranih srednjih zunanjih v Sloveniji. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Na položaju srednjega zunanjega trenutno v članski vrsti navdušuje Domen Makuc, ki ima v zadnjem času manjše težave s poškodbami. Primorec je vzbudil zanimanje številnih evropskih velikanov, po njegovem odhodu pa vodstvo resno računa na Nika Čiroviča in Mitjo Janca, Blaževega mlajšega brata. Vsi omenjeni talenti celjskega velikana so pomembni členi tako slovenske mladinske kot tudi kadetske reprezentance.

Cizej: Rezultat ni v ospredju, prioriteta je razvoj

O razvoju in potencialu mladih celjskih rokometašev smo se pogovarjali z vodjo mladinskega pogona Blažem Cizejem, ki obenem vodi mladinsko selekcijo pivovarjev. Cizej, sicer nekdanji igralec domačega kluba, ne želi skupaj s sodelavci vzgojiti le dobrih rokometašev, pač pa tudi ljudi.

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

»Igralce želimo usmerjati skozi njihovo celotno obdobje v mlajših selekcijah na prehod v člansko selekcijo. To pomeni spoznavanje športnega načina življenja, učenje vrednot našega kluba in seveda napredek v rokometni igri. V mladinski selekciji tako izpopolnjujemo še zadnje malenkosti in znanje, predvsem pa gradimo mišično moč, ki je ključna za prehod v člansko selekcijo. Tako imamo specialne treninge moči s tistimi igralci, ki to nujno potrebujejo,« meni Cizej.

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Za konec pa še spregovoril: »Načrti kluba z mladinskim pogonom so, da postane nekakšna proizvodnja igralcev za našo člansko ekipo. Se pravi, da bi kar se da veliko igralcev naše članske ekipe bilo iz naše mladinske šole. Pri nas v ospredju ni rezultat, ampak razvijanje igralcev, ki bodo svoj maksimum pokazali na članski ravni. S kvalitetnim delom pridejo tudi rezultatski uspehi in to nam zaenkrat dobro uspeva. So pa še rezerve, ki se jih zavedamo in bomo strmeli k napredku in nadaljnjim uspehom.«

More in INTERVJU