Connect with us

Reprezentančni rokomet

Dan D za slovenski rokomet: Slovenija v Veszprem Areni lovi pet zadetkov

Foto: Slavko Kolar
Foto: Slavko Kolar

Danes je za ves slovenski rokomet dan D. Slovenska rokometna reprezentanca se bo danes ob 19. uri v Veszprem Areni pomerila z madžarsko reprezentanco, ki je prvo tekmo dobila z rezultatom 24:29.

Slovenija po sobotnem porazu v Kopru ni obupala, temveč je zelo motivirana za povratni dvoboj v Veszprem Areni, ki bo neposredno odločal o potniku za SP v rokometu, ki bo prihodnje leto v mesecu januarju potekalo v Nemčiji in na Danskem.

Poraja se vprašanja, kako v 60 minutah nadoknaditi zaostanek petih oz. šestih zadetkov. Vendar se vsi slovenski reprezentanti in strokovni štab sklicujejo na tekmo za tretje mesto na SP-ju 2017 v Franciji, ko je Slovenija v kar 15 minutah nadoknadila zaostanek osmih golov ter si proti Hrvaški prislužila bronasto medaljo.

Zadnje veliko tekmovanje brez Slovenije leta 2014

Slovenija na velikem tekmovanju nazadnje ni nastopila leta 2014. Foto: Igor Martinšek

Slovenija na velikem tekmovanju nazadnje ni nastopila leta 2014. Foto: Igor Martinšek

Slovenija bo danes očitno morala igrati na vse ali nič. V nasprotnem primeru bo Veselin Vujović prvič v svojem mandatu ostal brez nastopa na velikem tekmovanju.

Slovenci so sicer brez velikega tekmovanja nazadnje ostali leta 2014, ko je še takratne varovance Borisa Deniča v kvalifikacijah za EP 2014 izločila Belorusija.

Današnja tekma ne šteje le ta uvrstitev na Svetovno prvenstvo, temveč tudi za nastop na Olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. V novem štiriletnem mandatu je torej cilj Slovencev priti na SP v rokometu 2019 ter se uvrstiti na Olimpijske igre 2020.

Zadnja možnost jo nato čaka leta 2020, ko bi morala osvojiti naslov evropskega prvaka.

Matej Gaber ostal brez nastopa na povratnem srečanju

Mateja Gabra v Veszpremu ne bomo videli zaradi poškodbe očesne veznice. Foto: Igor Martinšek

Mateja Gabra v Veszpremu ne bomo videli zaradi poškodbe očesne veznice. Foto: Igor Martinšek

Veselin Vujović danes na Madžarskem ne bo mogel računati tako na Mateja Gabra, ki je staknil poškodbo očesne veznice, kot na Gregorja Potočnika (vnovična poškodba kolena) in Nika Medveda. Slednjega bo danes zamenjal Matic Verdinek.

Med potnike za Veszprem poleg poškodovane trojice ni še Urha Kastelica, Nina Grzentiča, Gala Marguča in Roka Ovnička. Namesto Kastelica bo tokrat med vratnicami stal Rok Zaponšek, sicer debitant v slovenski izbrani vrsti.

Vujović želi od igralcev, da na igrišču pustijo srce in telo

»Od svojih varovancev bom na povratni tekmi v Veszpremu zahteval, da na igrišču pustijo svoje srce in telo ter dostojno zastopajo barve svoje države. To je najbolj pomembno. Požvižgam se na taktiko, od svojih varovancev hočem samo boj do zadnjega diha. Lahko pripravim najboljšo možno strategijo, a če moji igralci ne bodo pokazali srčnosti, strasti in predanosti do grba z državnim dresom, potem je vse to zaman,« je dejal Vujović.

Zarabec: Ne smemo si dopustiti, da dvakrat zapored odigramo tako slabo

Miha Zarabec je na prvi tekmi dosegel 4 zadetke. Foto: THW Kiel

Miha Zarabec je na prvi tekmi dosegel 4 zadetke. Foto: THW Kiel

»Dvakrat zaporedoma ne moremo odigrati tako slabo, kot smo to storili v soboto v Kopru,« je uvodoma dejal slovenski srednji zunanji igralec Miha Zarabec in dodal: »Od prve minute moramo zaigrati preudarno in zbrano. Tekma bo dolga, v tem obdobju lahko nadoknadimo velik zaostanek, a le pod pogojem, da aktiviramo vse naše rezerve v obrambi in napadu ter nasprotnih (pol)protinapadih.«

Slovenska reprezentanca je v Veszprem prišla včeraj v dopoldanskih urah, popoldne pa je že opravila trening v dvorani, ki je narejena na enak način kot celjska arena Zlatorog.

»Na povratni tekmi bomo morali igrati veliko bolj agresivno v obrambi. Madžare lahko premagamo za pet golov, to ni nemogoče, v Veszprem gremo na zmago,« je izjavil Borut Mačkovšek, ki se bo v prihodnji sezoni pod taktirko Ljubomirja Vranješa pridružil Draganu Gajiću, Gašperju Marguču ter Blažu Blagotinšku.

Tekmo, ki jo bosta sodila Slovaka Michal Badura in Jaroslav Ondogrecula, se začne ob 19. uri.

EVROPSKE KVALIFIKACIJE ZA SP 2019, povratne tekme:

Sreda ob 19.00:
MADŽARSKA – SLOVENIJA 29:24

RUSIJA – Češka 29:21 (14:11) 26:27

Švica – NORVEŠKA 33:30 (15:16) 26:32

Sreda:
ISLANDIJA – LITVA 27:27
AVSTRIJA – BELORUSIJA 28:28
ROMUNIJA – MAKEDONIJA 24:32
ŠVEDSKA – NIZOZEMSKA 24:25

Četrtek:
ČRNA GORA – HRVAŠKA 19:32
PORTUGALSKA – SRBIJA 21:28

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem. Svetovno prvenstvo bo med 9. in 27. januarjem 2019 v Nemčiji in na Danskem.

Preberite si še:

Veselin Vujović ni več trener Kopra!

Norveška in Rusija kot prvi uvrščeni na SP 2019

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in Reprezentančni rokomet