Connect with us

INTERVJU

Blaž Cizej ponosen na mladinske celjske prvake

Celjski mladinci so si naslov mladinskega prvaka zagotovili prejšnji teden v Trebnjem. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport
Trener mladinske selekcije Celja Pivovarne Laško Blaž Cizej je ponosen na svoje varovance, ki se lahko kot prvi znotraj Celja Pivovarne Laško pohvalijo z naslovom državnih prvakov.

Za kakšno selekcijo fantov gre?

“Res je, da smo mladinci prvi, ki smo v letošnji sezoni osvojili naslov državnih prvakov, a prepričan sem, da ne bomo edini. Naši člani so v zelo dobrem položaju, za nameček so se vse mlade selekcije uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice. Mlajši dečki B so tekmovalno leto sklenili z drugim mestom, Mlajši dečki A so bili četrti. Kar zadeva mladinsko selekcijo, gre za skupino igralcev, ki je že v nižjih starostnih kategorijah pokazala, da nekaj ima. Nenazadnje smo v letošnji sezoni kar nekaj fantov priključili članom, kar je tudi naše vodilo v mladinskem pogonu.”

Bi lahko rekli, da je zaradi tega individualni napredek igralcev, v prednosti pred doseganjem vrhunskega rezultata?

“Vodilo našega kluba je razvoj šampionov. Ta se začne v mini rokometu in traja vse do preboja v člansko moštvo. Pri nas skušamo igralcem omogočiti kar najbolj kakovostne tekme, te pa igralcem omogočamo tako, da v kadetskem in mladinskem prvenstvu igramo z mlajšimi igralci, kot jih imajo v svojih vrstah tekmeci. Želimo, da igralci, ki so po nekaterih merilih prerasli svojo kategorijo, igrajo močne tekme oz. gredo na posojo v katero izmed članskih moštev. S tem omogočamo fantom, da se dokazujejo na ravni, potrebni za naslednji korak na športni poti.”

Omenili ste mladince, ki trkajo na vrata članskega moštva. A po drugi strani je izjemna borba že za mesto med potniki na posamezne tekme? Konkurenca na treningih je izjemna, tekme, ki jih igrajo med sabo, so nekaj zelo dobrega

“V kadetskem moštvu je 29 igralcev, v mladinski zasedbi jih je 23. Mesto v ekipi za tekmo si zagotovi približno polovica, kar pomeni, da je boj za mesto med tistimi, ki pridejo v moštvo izjemen, po drugi strani pa je konkurenca na treningih fenomenalna in to žene vsakogar naprej. Nam trenerjem je to na eni strani breme, na drugi velik plus. Fantje imajo veliko željo po dokazovanju, zanje ni izgubljene žoge.”

Naslov državnega prvaka ste potrdili v Trebnjem. Zelo zahtevna tekma, veliko reprezentantov iz zasedbe, ki je sredi Celja osvojila naslov evropskih mladinskih prvakov je bilo na delu. Kako ste vsi skupaj doživljali tekmo, glede na to, da je bilo v igri zelo veliko?

“Mi smo imeli v minulem tednu dve tekmi. Najprej s Krko in nato še v Trebnjem. Gre za selekciji, ki sta pred začetkom sodili v ožji krog favoritov za osvojitev naslova državnega prvaka. Ko smo se začeli pripravljati na obračuna smo si zadali cilj, da lahko samo s kolektivnim duhom, tesno povezani v najtežjih trenutkih, dvakrat zmagamo. V Trebnjem je bilo na delu kar sedem igralcev, ki redno nastopajo na članski ravni, tudi člani zlate mladinske generacije. Dejal bi, da se naši fantje, starejšim in močnejšim fantom postavijo po robu s tem, da kažejo veliko mero moštvenega duha in borbenosti, kar je po mojem prepričanju edini način, da zmagaš. V Trebnjem se je to pokazalo, zmagali smo zanesljivo in bi ob tej priložnosti bi še enkrat čestital našim fantom.”

Za nameček se je v Trebnjem zgodilo še nekaj, mladinci so imeli izjemno glasno podporo s tribun, veliko navijačev je organizirano prišlo v Trebnje, v polni bojni opremi. Očitno tega niso doživljali kot pritisk, ampak kot dodatno vzpodbudo?

“Jaz sem v trenerskem poklicu, ko je govora o mlajših selekcijah, že devet let in ne pomnim, da bi kdaj na tekmo mlajše selekcije prišlo toliko organiziranih navijačev. Mislim, da jih je bilo blizu 100 in na tem mestu bi se rad zahvalil staršem in Florijanom, ki so združili moči. Doslej so igrali pred redkimi gledalci in vestnimi starši, sedaj pa so začutili, kako je igrati, ko te nekdo glasno podpira s tribun, ko komunikacija na igrišču ni mogoča, ampak se približuješ članski ravni, ko je že en sam signal dovolj, da veš kaj je potrebno narediti. Trenerja in soigralcev namreč na slišiš, kaj ti govorijo. Dobro so se znašli.”

Govorimo o mladincih, kadetih, drugih predstavnikih mlajših klubskih selekcij … vsi so prve korake naredili na kampu RK Celja Pivovarne Laško, ki se letos seli v Izolo.

“Naš kamp ima slogan Tu se začenja tvoja pot. Fantje, ki so osvojili mladinski naslov, lahko pogledamo, da so naslov osvajali redno in da je velika večina njih bila nekoč na kampu. Velika večina se je na kampu sploh prvič srečala z rokometom. Ne gre le za rokometno znanje, ampak za številne, s športom in športnim načinom življenja, tesno povezane stvari. Začenši z jutranjim prebujanjem.”

Izola je vendarle neka zibelka teh rokometnih športnih šol. Verjetno ste sami pred debelim desetletjem trenirali pod taktirko Toneta Goršiča in njegovih pomočnikov?

“Prvič ga bomo organizirali skupaj v Izoli. Skupaj pomeni za mini rokomet in rokomet v istem kraju. Izola ima posebno mesto v celjskem rokometu, saj je tu dolga leta uspešno rokometne kampe pripravljal prof. Tone Goršič in to na isti lokaciji, v isti dvorani. Želimo si, da bi se tradicija nadaljevala in če so bili rezultati v preteklosti izvrstni, ne vem zakaj ne bi bilo tako tudi tokrat. Tudi sam sem kamp obiskal kot nadobudni rokometaš.”

Minulo sezono so zadnja mesta pošla slab mesec pred začetkom kampa, kako je letos?

“Kamp se polni, po pričakovanju, nekaj postelj je še, a vsak dan prejmemo nekaj prijav, tako, da pričakujem, da bodo v kratkem mesta pošla.”

INTERVJU: RK Celje Pivovarna Laško

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

More in INTERVJU