Connect with us

INTERVJU

Vratar Slovenije za prihodnost, ki je že njena sedanjost

Slovenski reprezentančni vratar Urh Kastelic ima za seboj odlični dve sezoni v dresu hrvaškega prvaka PPD Zagreba. Kljub veljavni predčasno zapušča Zagreb in se seli v najmočnejšo ligo na svetu, kjer bo igral za nemški Göppingen. Z njim smo se pogovarjali o zadnjih tednih na Hrvaškem.

 

Prva lovorika je za vami, potem ko niste uspeli slaviti v finalu SEHA lige. Ali je bilo morda sklonjenih glav, glede na neuspeh v SEHA ligi? Kljub temu ste z odliko opravili ta vikend v Poreču, kaj ne?

Da, v SEHA ligi smo vedeli, da potrebujemo eno perfektno tekmo iz naše strani, kar nam žal ni uspelo in Vardar je zasluženo slavil, trenutno so izkušenejši in boljši. Na hrvaških tleh pa smo mi tisti, ki veljamo za absolutne favorite in smo seveda veseli, da smo to se enkrat več dokazali, čeprav smo se morali pošteno potruditi za zmago v pokalu.

Po pokalu ste še vedno ostali v Poreču ter v torek odigrali tekmo hrvaškega prvenstva v Umagu. Kakšno je zadovoljstvo po odličnih rezultatih?

Res je, ostali smo v Poreču, saj smo v sredo odigrali predzadnje kolo hrvaške lige in z dobro igro suvereno zmagali z 41:20, kar nam daje mirnost pred zadnjo tekmo z NEXE-jem, ki bo odločala o naslovu hrvaškega prvaka.

Zagrebčani so se z NEXE-jem udarili že v polfinalu hrvaškega pokala in tesno slavili. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Pred vami je še ena naloga, in sicer osvojiti prvenstvo z zmago nad NEXE-jem. Kako pričakujete ta pester zaključek letošnje sezone?

Zdaj nas čaka NEXE v naši domači dvorani. Čeprav imamo teoretično sedem zadetkov prednosti, se na to ne smemo ozirati in moramo še enkrat stisniti zobe in pokazati, kdo je vladar hrvaškega prostora. Sam se veselim, da se počasi vračam k močem po bolezni, ki sem jo prebolel in zaradi katere na pokalu nisem mogel zdržati cele tekme. Do srede je dovolj časa, da se pripravimo in da se sanirajo manjše poškodbe tudi ostalih soigralcev, kar bi nam omogočilo več rotacije v igri proti NEXE-ju.

Branko Tamše je na zagrebško klop sedel januarja letos. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Kako bi lahko primerjali sistem in način dela pri Branku Tamšetu in Linu Červarju?

Lino je v svoji karieri osvojil veliko medalj in ima svoj pogled na rokomet, kjer prevladuje počasna in preudarna igra, v kateri se do zadnjega čaka priložnost za zadetek, v obrambi pa se igra zelo močno. V zadnjih letih veliko uporablja igro 7 na 6, kar je včasih dobitno, nekajkrat pa je lahko obratno. Je zelo velik motivator in ogromno stavi na psihološko pripravo igralcev. Medtem ko je na drugi strani Branko Tamše zadnjih nekaj let na slovenskih tleh nekaj let zapored osvojil vse, kar je mogoče in je na dobri poti, da to pokaze tudi na mednarodni sceni. Je trener, ki stavi na moderni sistem, z veliko teka in hitrim rokometom.

Ali je s Tamšetom zavladala neka revolucija, ki prehaja v moderno dobo rokometa?

S prihodom Tamšeta se je v Zagrebu začel igrati popolnoma drugačen rokomet, nakar se je bilo seveda težko pripraviti v kratkih zimskih pripravah. Mislim, da se bo njegovo delo poznalo šele v naslednji sezoni, ko bodo imeli celotne priprave, da osvojijo novi sistem. Mislim, da je takšen rokomet zanimivejši za gledalce in upam, da bo uprava Branku zaupala in mu dovolila, da se ekipa in igra le-te stopnjuje.

Po tej sezoni zapuščate Zagreb in odhajate v Nemčijo. Zakaj ravno Göppingen?

Res je. Čeprav sem imel še leto pogodbe, je Göppingen pokazal velik interes in plačal odškodnino, tako da se za tri leta selim v klub, za katerega menim, da mi bo ugajal. Je zelo ambiciozen klub in mi ponuja pogoje, v katerih bom lahko še dodatno razvil svoj potencial.

Urh Kastelic se po tej sezoni seli v Nemčijo. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Zagotovo je za vas to korak naprej, čeprav ste igrali že pri slovitih klubih, kot sta Pick Szeged in Celje Pivovarna Laško. Kakšen je pa vaš pogled na odhod v Bundesligo?

Vsi pravijo, da je to najmočnejša liga na svetu in velik izziv mi bo tekmovati in biti del te lige. Mislim, da je po dveh letih EHF Lige prvakov čas, da se poizkusim v Bundesligi in, če bom dovolj pridno treniral, bi si želel nekega dne iti v klub, ki se bori za osvajanje EHF Lige prvakov.

Kako se veselite tekem s številnimi legionarji v Nemčiji, kot so Urban Lesjak, Nejc Cehte, Miha Zarabec in še marsikdo?

V Bundesligi je kar nekaj Slovencev, kar me seveda zelo veseli in upam da jih bo v prihodnosti še več. Zagotovo bodo medsebojne tekme zelo zanimive, saj je vedno lepo videti svoje rojake in prijatelje iz reprezentance.

“Verjamem v prvo mesto,” pred junijskim ciklom reprezentance pravi Kastelic. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

V juniju vas čaka še zadnja reprezentančna akcija pred EP-jem 2020. Kakšni so cilji?

V juniju nas čakata še dve tekmi, katere moramo dobiti, da bi zagotovo bili prvi v skupini. Vsekakor zelo vesel, da bom del reprezentance in vedno je cilj Slovenije stalno isti – zmage.

Ter še za konec, ali je preboj na OI 2020 v Tokiu izvedljiv?

Mislim, da si sprva želimo vsi odigrati dobro evropsko prvenstvo in osvojiti mesto, ki vodi v kvalifikacije za Tokio. Na kvalifikacijah pa je vse mogoče, v enem vikendu si lahko priboriš olimpijado ali pa moraš čakati, da minejo štiri leta. Naša reprezentanca je zelo mlada in želja za nastop na vsakem velikem tekmovanju je velika, ko pa je govora o olimpijskih igrah, mislim, da bi vsak reprezentant naredil vse za udeležitev največjega športnega tekmovanja na svetu.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

More in INTERVJU