Connect with us

#OSTANIDOMA

V Slovenijo prišel zaradi vojne, zdaj Gorenju prinesel pokalni naslov in Evropo

Foto: Urh Pirc/ŠD Šport

V Slovenijo prišel zaradi vojne, zdaj Gorenju prinesel pokalni naslov in Evropo

Tudi velenjski rokometaši imajo za seboj dokaj zanimivo sezono. Po nekaj letih se je v Rdečo dvorano vrnil skupinski del EHF pokala, v lanskem koledarskem letu pa je klub po dolgih letih osvojil pokalni naslov. Eden izmed najzaslužnejših za izjemne velenjske rezultate je definitivno Zoran jovičić. Koprski strateg je v klub prišel junija 2018 in v dvoletnem obdobju storil velik korak naprej. Velenjske ose pa bo vodil še vsaj dve sezoni.

Nekdanji igralec rokometa je športno pot začel v začetku devetdesetih let v rodni Tuzli. Hitro se je ustoličil tudi v jugoslovanski mladi izbrani vrsti, domovinska vojna pa ga je prinesla v Slovenijo, natančneje na Obalo. Tukaj je igralsko kariero začel sprva pri Kozini, petnajst mislečih dni za morebitno vrnitev v Tuzlo je preraslo v dolgih šest let kariere.

Foto: RK Gorenje Velenje
Jovičič je v Velenje prišel poleti 2018. Foto: RK Gorenje Velenje

Kasneje je igral tudi za koprski Cimos, ob prelomu tisočletja veljal za eno izmed najboljših levih kril na svetu, v dresu članske slovenske reprezentance dvakrat nastopil na olimpijskih igrah (2000 Sydney in 2004 Atene), leta 2004 pa s Slovenijo na domačih tleh postal tudi evropski podprvak.

V evropskih tekmovanjih je igral tudi v dresih slovenjgraškega Preventa, Prul 67, Gold Cluba in Cimosa, po končani igralski karieri hitro zaplul v trenerske vode, kjer je bil kar nekaj let pomočnik Frediju Radojkoviču v Cimosu, ko je ta igral celo v četrtfinalu EHF Lige prvakov.

Nato je iz ničle pomagal novonastalemu koprskemu klubu, na začetku lanske sezone pa prevzel Gorenje Velenje in z njim naredil izjemen uspeh. Podpis nove dvoletne pogodbe na velenjskem trenerskem stolčku je bila le še formalnost.

Zoran, kako bi lahko opisali ti dve sezoni v velenjskem klubu?

Glede na zmanjšanje proračuna ter prihoda številnih novih mladih neuveljavljenih igralcev lahko rečem, da smo že v prvem letu presegli pričakovanja. Igralci, ki do sedaj niso imeli tako pomembne vloge v ekipah ali se v domačih klubih niso potegovali za najvišja mesta v ligi, so naredili korak naprej ter s trdim delom napredovali v bolj kakovostne igralce. V Velenje smo po petih letih vrnili eno lovoriko (Pokal Slovenije), kar je bil za novo nastalo ekipo po mojem mnenju zelo dober dosežek. Tudi osvojitev drugega mesta je glede na napovedi nekaterih pred sezono dober dosežek. Uvrstili smo se tudi v skupinski del tekmovanja EHF, kjer smo tudi dosegli dve zmagi ter upam, da pripomogli k prepoznavnosti rokometa tako v Sloveniji kot drugod po Evropi. V letošnji sezoni nam sreča ni bila naklonjena, saj imamo konstantno poškodovane igralce, morate pa vedeti, da se nam vsaka poškodba zelo pozna.

Zoran Jovičič v objemu klubskega direktorja Janeza Gamsa. Foto: RK GV

Bilo je polno vzponov in padcev, pa vendarle je tukaj kar nekaj odličnih uspehov. Menite, da je klub v teh dveh letih storil korak naprej?

Menim, da je klub storil korak naprej, saj kot vemo se proračun konstantno zmanjšuje, pa vendarle smo obdržali kvaliteto, začeli uveljavljati domače mlade igralce in ustvarili zdravo okolje z veliko pozitivne ter dobre energije.

Pred dobrim mesecem dni ste podaljšali sodelovanje s klubom za dodatni dve sezoni. Kakšne cilje želite izpolniti v prihajajočih dveh sezonah?

Želim si, da bi v prihodnje iz dneva v dan napredovali kot ekipa in posamezniki sami ter se še naprej borili za najvišja mesta v državi.

Zoran Jovičić se trenutno po spodrsljaju v Trebnjem nahaja na četrtem mestu prvenstvene lestvice. Foto: Urh Pirc/ŠD Šport

Sezona je zaradi virusa prekinjena. Ste pristaš tega, da se sezona predčasno zaključi in se obveljajo dosedanji rezultati?

Sam bi si sicer želel nadaljevanje lige, vendar je zdravje na prvem mestu, torej sem mnenja, da se liga začasno ustavi vendar, ko se stanje z virusom normalizira, bi si želel nadaljevati s sezono.

Klub je v zadnjih nekaj sezonah ustvaril kar nekaj odličnih prestopov. Darku Stojniću se bo letos v Zagrebu pridružil tudi Vlado Matanović, Klemen Ferlin in Rok Ovniček sta okrepila Celje, Nejc Cehte blesti v Hannovru. Je to dokaz dobrega dela?

Da.

Staš Jovičič skupaj z bratom Enejem brani barve ljubljanskega LL Grosist Slovana. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Pred dobrimi tremi leti ste prevzeli LL Grosist Slovan, kmalu pa sta v prestolnico prišla tudi vaša sinova Enej in Staš. Ali morda obstaja opcija, da bi ju kdaj videli zaigrati v dresu Gorenja pod vašo taktirko?

Sam se osebno ne želim vmešavati v njuno rokometno pot, bolj me skrbi šola (smeh). Na njima je, kakšno pot bota ubrala, lahko pa jima pomagam z nasveti, če jih bosta potrebovala. Vem pa, da je težko biti trenerjev sin, saj te ljudje drugače gledajo.

Kar nekaj klubov že kadruje za prihodnjo sezono. Kakšno ekipo Gorenja Velenja pa bi lahko videli v naslednji sezoni?

V tem trenutku težko povem kaj za naslednjo sezono, jamčim pa lahko, da bo ta ekipa dala vse od sebe za dobro kluba.

Ter še za konec, kaj želite sporočiti bralcem našega portala ŠD Šport?
Bralcem sporočam, da je portal ŠD Šport odličen portal. Je eden redkih, ki se ukvarja z rokomet tako, da moremo biti hvaležni Dominiku, da namenja svoj čas pisanju o dogajanju v rokometnem svetu. Zato ga berite še naprej!

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in #OSTANIDOMA