Connect with us

#OSTANIDOMA

Nekdanja gonilna sila Cimosa želi na Obalo vrniti dobre čase koprskega rokometa

Nejc Poklar je direktorsko vlogo v koprske klubu prevzel minulo poletje. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Nekdanja gonilna sila Cimosa želi na Obalo vrniti dobre čase koprskega rokometa

Sezona je zaradi virusa zaenkrat prekinjena, a klubi ne počivajo, zato imajo v tem trenutku več časa za sestavljanje ekipe v prihodnji sezoni. Ambicij v novi sezoni ne skrivajo niti pri koprskem prvoligašu, pri katerem direktorsko vlogo opravlja Nejc Poklar.

Poklar je svojo rokometno pot začel v prvem razredu osnovne šole. V članski vrsti, takratnega Cimosa, je prvič zaigral v sezoni 2003/2004. Talentirani mladi igralec se je hitro podal od doma.

Med letoma 2010 in 2012 je bil član Celja Pivovarne Laško, nato pa se je ponovno za eno sezono vrnil v domači Cimos. Vendar pa ga je ambicioznost gnala naprej. Poleg slovenskih prvoligašev, ga je pot vodila še v Libanon, Iran, Nemčijo, Avstrijo ter na Kosovo.

Nejc Poklar je bil takole primoran predčasno zaključiti igralsko kariero zaradi poškodbe ahilove tetive. Foto: Matia Ščukovt/RD Koper

Bil je reden član slovenskih mladinskih reprezentanc, medtem je bil tudi na širšem spisku za člansko reprezentanco, vendar uradnega nastopa ni zabeležil. Na Obalo se je vrnil sredi sezone 2017/2018, po koncu lanske sezone pa zaradi poškodbe moral postaviti rokometne copate v kot. Rokometu se nikakor ni odrekel in prevzel direktorsko vlogo v matičnem klubu.

Nejc, kako ste v klubu sprejeli prihod virusa oz. epidemijo?
Prihod virusa v naše športno življenje smo v klubu sprejeli relativno mirno, saj smo že nekaj časa spremljali celotno situacijo ter se pripravljali na morebitne državne, občinske ter panožne ukrepe. Vseeno pa smo mislili, da bo časa za odziv v klubu več – je pa bilo nato vse skupaj potrebno urediti dejansko v enem dopoldnevu.

Koprčani so praktično ostali brez možnosti za preboj v končnico. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Menite, da je bila prekinitev prvenstva dobra poteza?
Prekinitev prvenstva s strani RZS-ja je bila v tistem trenutku edina pravilna poteza, saj je celotna situacija od preklica naprej samo še eskalirala ter se je kmalu pokazalo, da normalna izvedba trenigov in tekem ni več mogoča.

Ste pobudnik predloga, da se sezona nadaljuje ali pa prvenstvo konča z dosedanjimi rezultati?
Sam bi najraje videl, da bi sezono nekako odigrali do konca, saj bi to pomenilo, da se bo življenje ter posledično tudi šport, kmalu znova normaliziralo. Možnih je več scenarijev, vse pa je odvisno od tega, kdaj bodo razmere spet dopuščale normalno treniranje. Prioriteta mora biti predvsem zaščita igralcev, ki po eno ali dvomesečnem premoru brez skupnih treningov zagotovo ne bodo v stanju odigrati celotno končnico desetih tekem v ritmu sreda-sobota.

Kot smo izvedeli, želite v naslednji sezoni ponovno zaigrati v končnici za prvaka, ambicije morda segajo celo v boj za Evropo. Kako poteka kadrovanje?
Naši cilji so že vsa leta nastopanja v Ligi NLB povezani s končnico za prvaka, bi pa radi drugo leto res naredili morda še korak naprej ter bili enakovredni ekipam, ki se borijo za mesta v Evropi. Kadrovanje za naslednjo sezono je trenutno zelo živo, je pa tudi res, da zaradi negotovosti situacije z virusom, postopamo v teh stvareh sedaj še bolj pazljivo in pragmatično. Pripravljenih imamo več scenarijev, predvsem gledano iz finančnega vidika. Trenutno je uradno potrjen le en prihod (Tine Poklar), želja in plan pa je seveda še kakšen nov igralec. Prav tako bo prišlo tudi do odhodov, kar je sicer normalna stvar za naravno rast ekipe.

V prihodnji sezoni se na Obalo vrača Tine Poklar. Foto: HC Alpla Hard

Po odhodu nekaterih koprskih talentov (Vlah, Grzentič, Bratkovič, Zugan, Kocjančič) se na Obali obeta menjava generacije. Kakšno ekipo lahko pričakujemo v naslednji sezoni?
Po lanskoletnem odhodu nekaterih nosilcev iz zadnjih sezon, smo letos sestavili mlado in perspektivno ekipo, ki je na večini dvobojev že pokazala svoj talent. Letošnjo sezono smo označili za prehodno, zato si tudi nismo postavili nobenih konkretnih ciljev, želeli smo si le borbenosti in viden napredek iz tekme v tekmo. V prihodnji sezoni bi radi trenutni ekipi dodali 2-3 starejše izkušene igralce, ki bodo prinesli vodstvo in stabilnost, kar nam po naši oceni še manjka za narediti korak naprej.

V novi sezoni bo klub okrepil tudi vaš brat Tine. Kaj je po vašem mnenju pretehtalo za prihod na Obalo?
Zelo smo veseli, da smo se uspeli dogovoriti za sodelovanje s Tinetom, saj vsi vemo, da gre za igralca z izkušnjami iz Lige prvakov, ki nam lahko v vseh pogledih ogromno prinese. Predpogoj za sodelovanje je sigurno bilo dobro delovanje društva in pa stabilna situacija v klubu, kar sploh omogoča dogovarjanje z igralcem take kvalitete. Vsekakor pa je na koncu odločila Tinetova želja po vrnitvi domov, na podlagi katere je zavrnil nekatere druge ekipe ter se odločil za RD Koper.

Koprska Bonifika je bila na letošnjem primorskem derbiju med Koprčani in Izolani dodobra napolnjena. Foto: Jakob Bužan

Nedvomno je pot do ravni, kjer je bil v preteklosti Cimos še kako dolga. Pa verjamete, da lahko novonastali koprski klub zaigra v EHF Ligi prvakov?
Če danes razmišljamo o temu, se zdi stvar nerealna, ampak kot pravi športniki moramo imeti navišje želje in cilje, zato lahko mirno rečem, da je tiha želja vseh delujočih v klubu, še posebno nas starejših, ki se dobro spomnemo tistih časov, da bi nekega dne igrali na podobnem nivoju, kot takratni Cimos. Seveda bo to na povsem drugačnih temeljih in z drugačno vizijo, kot takrat. Predvsem tukaj mislim na vizijo ustvarjanja ter igranja z domačimi igralci, zato je pot do to tega nivoja še toliko težja, ampak kot rečeno, kot pravi športniki moramo imeti najvišje cilje.

Ter še za konec, kaj želite sporočiti bralcem našega portala ŠD Šport?
Za vse nas si želim, da bi lahko na portalu ŠD Šport čim prej spet prebirali rezultate in povzetke rokometnih tekem, saj bi to pomenilo, da smo se hitro in uspešno rešili iz situacije z virusom.

Glavni urednik rokometnega portala ŠD Šport

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in #OSTANIDOMA