Connect with us

Slovenska tekmovanja

S sedemnajstimi leti igral na Slovanu, zdaj blesti v Franciji

Nenavadna zgodba o Aleksi Kolakoviću, ki je pred leti igral pri ljubljanskemu Slovanu, zdaj pa blesti v francoski prvi ligi. Foto: osebni arhiv

Na nedeljski reprezentančni tekmi v Mariboru med Slovenijo in Srbijo je pri gostih debitiral tudi Aleksa Kolaković. Slednji se ne pojavlja veliko na slovenski rokometni sceni, a s sedemnajstimi leti je prišel v Slovenijo k Slovanu in s talentirano generacijo letnika 1997 ter 1998 celo nastopil na kadetskem finalnem turnirju. Zdaj uspešno nastopa v prvi francoski ligi pri Saint Raphaelu.

Črnogorski rokometaš Aleksa Kolaković prihaja iz rokometne družine. Njegov oče Igor sicer deluje v odbojki in je pred leti celo vodil ACH Volley, mama Sandra pa je leta 2001 s Krimom Mercatorjem prišla do zgodovinskega prvega naslova evropskih klubskih prvakinj in kasneje vodila tudi srbsko reprezentanco.

https:/si/si.gorenje.com/

Aleksa Kolaković je v Slovenijo leta 2013 pripotoval skupaj z bratom Veljkom (nekaj časa igral za Grosuplje in kasneje tudi za člansko ekipo Slovana) ter očetom Igorjem, ki je ravno tisto sezono vodil moško zasedbo ACH Volleya. Trener kadetske ekipe ljubljanskega Slovana je bil Bojan Čotar, ki ga je z veseljem sprejel na treningu.

Aleksa Kolaković (zgornja vrsta, tretji z leve) je na Slovanu ogromno napredoval. Foto: osebni arhiv

»Sprva, ko je k meni prišel na trening na Kodeljevo, je že kazal kar nekaj želje po napredku in razvoju. Bil je zelo eksploziven in vedno garal. Šlo je za igralca, kateremu je nekoliko primanjkovalo tehničnega znanja, a si ga je kasneje hitro pridobil. Sčasoma je postal čedalje pomembnejši člen kadetske ekipe, ki se je kasneje uvrstila na zaključni turnir. V tisti ekipi je bilo kar nekaj potenciala, med drugim tudi Marko Marojević, Nejc Planinc, ki trenutno blesti v Kopru in tudi član PPD Zagreba Darko Stojnić,« se Aleksinega treniranja na Slovanu spominja nekdanji trener Bojan Čotar.

Aleksa Kolaković trenutno igra pri francoskem prvoligašu Saint Raphaelu. Foto: Saint Raphael

Po koncu sezone 2013/2014 je Kolaković prestopil v vrste francoskega Saint Raphaela. Pred leti zaradi velike konkurence ni imel velike minutaže, a v letošnji sezoni si vlogo na srednjem zunanjem položaju deli z izkušenim Špancem Danielom Sarmientom. Z odličnimi predstavami v dresu francoskega prvoligaša, ki že vrsto let nastopa v evropskih tekmovanjih, si je oktobra prislužil vpoklic v srbsko reprezentanco in nastopil tudi proti Sloveniji.

More in Slovenska tekmovanja