Connect with us

EHF Liga prvakov

Po evropski vrh neverjetnih 28 Slovencev!

Staš Skube je bil ob naslovu EHF Lige prvakov v začetku junija v Trebnjem zelo prisrčno sprejet. Foto: RK Trimo Trebnje

Ni dvoma, da število slovenskih legionarjev v skupinskem delu EHF Lige prvakov vsako sezono čedalje bolj narašča. To dokazuje tudi dejstvo, da bo slovenske barve v najkakovostnejšem evropskem rokometnem tekmovanju letos zastopalo kar 28 Slovencev, vključno z obema členoma strokovnih štabov (Zorman, Tamše) in tudi katarskim Slovencem, Aljošo Čudičem. Naslov iz lanske sezone brani Vardar s Stašem Skubetom in Domnoma Sikoškom Pelkom.

http://bit.ly/SD-Sport-Anze-Ratajec

Podatek o številu slovenskih tujcev na evropskih rokometnih igriščih zares navdušuje. Še pred desetimi leti, smo lahko prav toliko nasploh našli naših igralcev v tujini, zdaj jih je le toliko v EHF Ligi prvakov.

V elitnem delu, kjer se nahajajo številni evropski velikani (skupina A in B) najdemo kar 28 Slovencev, medtem ko se preostala peterica nahaja v spodnjem delu. Tukaj seveda mislimo na Anžeta Ratajca (Eurofarm Rabotnik), Nina Grzentiča ter Januša Lapajneta (oba Tatran Prešov), pa tudi Igorja Žabiča ter Žigo Mlakarja, ki s poljsko Wislo Plock igrata v skupini D.

https://si.gorenje.com/

Kdo lahko ukane makedonski Vardar?

Čeprav se je v zadnjih nekaj letih veliko omenjalo o morebitnem razpadu makedonskega velikana iz Skopja, da ga bo zapustil dolgoletni ukrajinski lastnik Sergej Samsonenko, so omenjene govorice bolj kot ne napačne. Že res, da je Samsonenko razmišljal o umiku, pa vendarle bo še naprej ostal v makedonski prestolnici.

Staš Skube bo še naprej branil barve Vardarja. Foto: RK Vardar Skopje

Vardar je na koncu minule sezone izgubil nekaj nosilcev. Vratar in seveda odkritje sezone Dejan Milosavljev je odšel k nemškemu Berlinu, Rogerio Moraes Ferreira je okrepil Veszprem, obenem je hrvaški rokometni as Igor Karačić okrepil poljske Kielce.

Je pa zato v vrata iz nemškega drugoligaša Grosswallstadta denimo prišel latvijski reprezentančni vratar Artur Kugis, ki je Sloveniji v aprilskem reprezentančnem kvalifikacijskem ciklusu delal ogromne preglavice. Konkurenco na liniji šestih metrov sta okrepila slovenski mladi up Domen Sikošek Pelko in ruski reprezentant Serge Gorpishin, Jose Toledo je iz Wisle Plock okrepil položaj desnega zunanjega, poleg Staša Skubeta pa bo napad odslej organiziral Pavel Atman.

Domen Sikošek Pelko je Vardar okrepil na začetku letošnje sezone. Foto: SEHA liga

»Dejstvo je, da so ambicije kluba vedno najvišje, saj govorimo o Vardarju, instituciji in aktualnem evropskem prvaku. Tukaj skrivalnic ni! Visoka so vedno tudi pričakovanja navijačev, kar je še dodaten motiv. Naš cilj je vsekakor uvrstitev na zaključni turnir četverice, od tam naprej pa je, kot nas uči zgodovina evropskega rokometa zadnjih let, možno prav vse,« je optimističen slovenski mladi up, Domen Sikošek Pelko.

Pivovarji začenjajo misijo osmina finala

Precej resno delo pa bodo letos imeli tudi celjski rokometaši, ki bodo po številnih neuspelih poskusih, ciljali na uvrstitev v izločilne boje EHF Lige prvakov. Glavni tekmeci bodo norveški Elverum, večni rival PPD Zagreb, pa tudi danski prvak Aalborg.

Tomaž Ocvirk želi letos priti s Celjani med TOP 16 v Evropi. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Ali jim lahko uspe končno priti med najboljših 16 moštev v Evropi, je po junijskem žrebu glavnega dela tekmovanja razmišljal celjski trener Tomaž Ocvirk. »Žreb nam je prinesel znane tekmece in nekatere s katerimi se bomo srečali prvič. Verjamem, da bo tako tudi letos in da bomo vzeli skalp kateremu izmed tekmecev, ki računajo na sam vrh, hkrati pa se borili z neposrednimi tekmeci za napredovanje,« pove Ocvirk.

Celjani bodo novo evropsko sezono sicer pričeli že to nedeljo, ko bo v Zlatorogu ob 17. uri gostoval nemški prvak Flensburg.

EHF LIGA PRVAKOV 2019/2020 (SKUPINE):
SKUPINA A:
PSG, Barcelona, Flensburg, Aalborg, MOL Pick Szeged, Zagreb, Elverum, RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO;

SKUPINA B: RK Vardar, Telekom Veszprem, PGE VIVE Kielce, Meškov Brest, Motor Zaporožje, Montpellier, Porto, THW Kiel.

SKUPINA C: Sävehof, Tatran Prešov, Cocks, Eurofarm Rabotnik, Bidasoa Irun, Sporting Lizbona;

SKUPINA D: Dinamo Bukarešta, Čehovski medvedi, Kadetten Schaffhausen, Kristianstad, Wisla Plock, GOG Gudme.

SLOVENSKI LEGIONARJI (28):
Jure Dolenec (Barcelona),

Mario Šoštarič, Matej Gaber, Nik Henigman, Dean Bombač (vsi MOL Pick Szeged),

Branko Tamše, Gašper Hrastnik, Darko Stojnić, Aleksander Špende, Aleks Vlah (vsi RK PPD Zagreb),

Staš Skube, Domen Sikošek Pelko (oba RK Vardar Skopje),

Borut Mačkovšek, Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč (vsi Telekom Veszprem),

Uroš Zorman, Blaž Janc (oba PGE Vive Kielce),

Jaka Malus, Simon Razgor (oba Meškov Brest),

Miha Zarabec (THW Kiel),

Januš Lapajne, Nino Grzentič (oba Tatran Prešov),

Anže Ratajec (Eurofarm Rabotnik),

Igor Žabić, Žiga Mlakar (oba Wisla Plock),

Aljoša Čudič* in Matevž Skok (oba Sporting Lizbona).

OPOMBA (*) – Aljoša Čudič se je rodil v Sloveniji, Nik Tominec (Kadetten) zaradi hrvaškega državljanstva ni vključen v seznam.

More in EHF Liga prvakov