Connect with us

INTERVJU

Nekoč soigralca, zdaj na Kodeljevem ustvarjata nove reprezentante

Ivan Simonović je lani vodil slovenjgraške kadete in mladince, zdaj trenira kadetsko ekipo na Kodeljevem. Foto: RK SG 2011

Nekoč soigralca, zdaj na Kodeljevem ustvarjata nove reprezentante

Ivan Simonović, sedaj trener, nekoč rokometni as in slovenski reprezentant iz Slovenj Gradca, na Kodeljevem piše novo uspešno trenersko zgodbo. Skupaj z nekdanjim reprezentančnim soigralcem Boštjanom Fickom tesno sodeluje pri delu z mladimi upi ljubljanskega Grosist Slovana.

Ivan Simonović velja za enega najboljših slovenskih rokometašev. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Rokometna legenda, ki je svojo rokometno pečat pustila vse od Beograda, preko Dobove in Slovenj Gradca, do slovitega Pariza, je v Slovenijo prišla zaradi vojnega stanja leta 1997 v Srbiji. Govora je namreč o sedeminštiridesetletnemu Ivanu Simonoviću.

Nekdanji slovenski rokometni as je igralsko pot začel v Srbiji in sprva oblekel dres beograjske Crvene Zvezde ter Vojvodine. Po prihodu v Slovenijo, si je začel služiti kruh v Dobovi, kasneje zaigral tudi za slovenjgraški Prevent, s katerim mu je uspel priti celo do polfinala EHF pokala in se nato podal k slovitemu PSG-ju. Leta 2005 se je znova vrnil v Slovenijo in okrepil vrste kozinskega Gold Cluba. Po enem letu igranja na Primorskem je legendarni »Simke« podpisal pogodbo z bosanskim prvakom Bosno iz Sarajevo, svojo igralsko kariero pa končal na Siciliji pri Italijanskem Albatrossu ASD.

Za slovensko izbrano vrsto je nastopil na petintridesetih tekmah in dosegel kar 180 zadetkov, kar ga uvršča dokaj visoko na reprezentančni lestvici strelcev. Eden njegov večjih uspehov je srebrna medalja na EP 2004, nekaj mesecev kasneje pa mu je nastop na OI v Atenah preprečila poškodba gležnja.

Eden najboljših slovenskih rokometašev pred več kot desetletjem, danes deluje kot trener mladih upov na Kodeljevem. Vodi namreč zasedbo LL Grosist Slovana, perspektivne generacije 2004 in 2005.

»Po koncu treningov v Slovenj Gradcu sem ostal brez kluba, to je bilo marca meseca. V Ljubljani so tedaj ostali brez trenerja kadetov, sledil je Boštjanov klic in tako so stekli pogovori o moji prestavitvi v Ljubljano na Slovana. Kar nekaj časa so se stvari mogle urejat, mesto bivanja, služba, treningi in podobno. Šlo je v bistvu za urejanje pogojev za moj prihod v prestolnico, kar ni bilo enostavno ampak na koncu se je vse lepo izteklo,« je ob prihodu na Kodeljevo dejal Simonović.

Nekdaj soigralca, danes trenerja

Boštjan Ficko že kar nekaj deluje v rokometni zgodbi na Kodeljevem. Foto: RD LL Grosist Slovan

Naveza Simonović – Ficko je nekoč veljala za enega boljših tandemov zunanje linije. Skupaj sta osvojila srebro na evropskem prvenstvu leta 2004, na domačih tleh. Tudi skupni klubski uspehi jima tedaj niso ušli. Danes delujeta kot sodelavca. Vsak vodi svojo selekcijo, pri katerih nizata odlične rezultate. Fickova mladinska ekipa velja za enega izmed favoritov v boju za naslov mladinskega državnega prvaka, Simonovič pa s kadeti naskakuje najvišja mesta v1. kadetski ligi.

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

»S Fickom sva igrala najprej v Prulah v Ljubljani in takrat se je prijateljstvo začelo. Bila sva del ene izmed najboljših rokometnih ekip v državi ter vrhu Evrope. Takšnih zgodb ni več in popolnoma je razumljivo, da jo skupaj z Boštjanom hočeva ponovno doživljati, kar je edini smisel rokometa, ki ga jaz poznam,« je s nasmeškom in pozitivno energijo dejal Simonović.

Zakaj prihod v RD LL Grosist Slovan? »Enostavno, s Fickom imava zelo podoben pogled na rokomet, vedno sva bila na isti valovni in mnenja sem, da je to temelj dobrega sodelovanja. Takšno priliko sem čakal dolgo časa in ko se je ponudila sem je zagrabil takoj.«

Ljubljanski rokomet v luči napredovanja

Uroš Zorman je zadnji članski reprezentant iz prestolnice. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Ljubljanska prestolnica že vrsto let deluje v pravi smeri z razvojem rokometa. Tako v članskih selekcijah, kot tudi mladinskemu pogonu imajo kar nekaj perspektivnih rokometašev, ki veljajo za svetlo prihodnost slovenskega rokometa.

»Ljubljanski rokomet se počasi razvija in zagotovo bo rastel naprej, vendar dinamika tega procesa je nepredvidljiva in neznana. Veliko stvari je povezano s financami. Tisto kar je ljubljanski forte, je veliko število študentov, ki prihajajo konstantno v mesto in ustvarjajo maso igralcev v klubih iz prestolnice. Ogromna rezerva je v pogonu najmlajših, zato je potrebno ogromno dela za razvoj.«

»Mladih talentov je na Slovanu kar nekaj in naša naloga je, da jim pomagamo priti do najvišjega nivoja rokometne igre. Verjamem, da smo sposobni to narediti, saj imamo zelo dober trenerski kader, znanje ter vse pogoje za vrhunsko delo. Vztrajnost in čas bosta naš zaveznik na poti do vrha. Nedvomno je, da bomo dali reprezentante iz našega kluba in zagotovo nam bodo vsem v ponos,« je zatrdil Simonović, ki se za proizvod reprezentantov iz prestolnice v prihodnjih letih ne boji.

Pogoji na Kodeljevem izvrstni

Športni park Kodeljevo velja za eno najboljših športnih destinacij v državi. Tukaj prostora za šport in rekreacijo ne manjka. Tudi sama dvorana Kodeljevo pušča res lepe spomine iz časov zlatih generacij. 

»Pogoji za delo na Slovanu so zares vrhunski. Dvorana je na voljo v normalnih terminih, na treningih smo vedno 3 ali 4 trenerji, ne manjka prav ničesar za dobro delo. Park Kodeljevo je odprt ves dan za vse obiskovalce, športnike in rekreativce. Srečujemo se z nogometaši, košarkarji, puncami iz Krima Mercator itd. Poleg dvorane je tukaj tudi Fakulteta za šport s svojo infrastrukturo in stroko. Skratka, Kodeljevo je fenomenalna lokacija za šport,« je o pogojih za delovanje dejal Simonović.

Cilji vedno za vrh!

Ivan Simonović (desno) v družbi predsednik RZS Franja Bobinca (levo) ter generalnega sekretarja Gorana Cvijića (v sredini). Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Svoje klubske kot tudi reprezentančne uspehe želi prenesti na mlade upe. Tako kot v igralskih časih si želi uspehov tudi v trenerskih vodah. »Moji cilji so od nekdaj samo za VRH! Želim si ustvariti dobre pogoje za eno življenje v Ljubljani, prenesti čim več znanja svojim varovancem in seveda zmagovati ter ustvarjati vrhunske igralce. S kariero se ne obremenjujem preveč, ker sem zadovoljen s tem, kar počnem sedaj in na to sem osredotočen maksimalno,« zaključuje nekdanji reprezentant.

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in INTERVJU