Connect with us

INTERVJU

Janković: “Slovan bo kmalu postal stabilen prvoligaš, Krim pa po dolgovih znova zadihal.”

Zoran Janković (levo) skupaj z mladinskim reprezentantom iz Ljubljane, Domnom Novakom (desno). Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Župan mestne občine Ljubljana in častni predsednik Rokometne zveze Slovenije Zoran Janković se je v obsežnejšem intervjuju za edini slovenski športni časopis Ekipo SN dotaknil tudi rokometa, ne ravno reprezentančnega ali slovenskega, pač pa stanja v prestolnici. Oba kluba, tako Slovan kot Krim, (sta) se ukvarjala z dolgovi oziroma se še vedno, a Janković je optimist v prihodnjih letih.

http://bit.ly/SDSPORT-pasicaJanković je bil vrsto let pomemben slovenski rokometni funkcionar. Med letoma 1992 in 1997 je predsedoval Rokometnemu klubu Krim Electa, od 1996 do 2004 pa Rokometni zvezi Slovenije, katere častni predsednik je od leta 2005. V času njegovega predsedovanja je Slovenija gostile evropsko rokometno prvenstvo, na katerem so naši rokometaši zablesteli s srebrno medaljo. Istega leta je celo kandidiral za predsednika Evropske rokometne zveze (EHF), a bil s prejetimi šestimi glasovi izločen že v prvem krogu.

LL Grosist Slovan se v prvo ligo utegne vrniti že letos. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

V sobotni izdaji omenjenega slovenskega športnega časnika je med drugim spregovoril tudi o stanju slovenskega rokometa v prestolnici. Tako Slovan kot Krim Mercator se še vedno borita z dolgovi, a slednji je pri rokometaših z Kodeljevega nekoliko manjši. »Slovan ima zdaj pravo vodstvo, nima dolgov. Slovan ima dolgoročno politiko, da igrajo mladi igralci in študenti, ki pridejo v Ljubljano. To mi je všeč. Računam, da se bo Slovan kmalu uvrstil v prvo ligo in potem postal stabilen prvoligaš, med najboljšimi šestimi,« je za moški rokomet v Ljubljani optmističen Janković.

Foto: Uroš Pihner/RK Krim Mercator

Krimovke so letos prišle med TOP 12 v EHF Ligi prvakinj. Foto: Uroš Pihner/RK Krim Mercator

Kot je povedal nekdanji prvi mož RZS-ja, pa je nekoliko drugačna zgodba pri Krimu Mercatorju. Slednja se vrsto let ubada s finančnimi težavami, a dolg naj bi bil v celoti poplačan to leto. No, prav finance pa še vedno zamujajo pri krimovkah, ki so pred petnajstimi leti slavile zmago v EHF Ligi prvakinj. Krim pa ima še dolgove, ki so nastali v preteklosti, vendar naj bi bili letos poplačani. Krim je še vedno moja ljubezen, a me ne zanima, da se bori za med 16 ali osem v Evropi. Zaključni turnir četverice in naslov evropskih prvakinj. Ko se bo poravnal dolg, bodo krimovke spet lahko zadihale in se podale v lov na evropski vrh. Res pa je, da se vse gradi postopoma. Mi smo takrat Krim gradili osem let. Med letoma 1996 in 2005 pa je bil Krim organizacijski model za druge evropske klube. Pri nas so, tudi vse tujke, ki so prišle, morale znati slovenščino. Leta 2001 smo imeli v Krimu štiri domače igralke v prvi sedmerici. To je model, saj so te štiri igralke s srcem potegnile vse druge za seboj. Če pogledam danes evropski ženski rokomet, vidim, da bi jih takratni Krim vse povozil. Takrat je tudi trener Tone Tiselj, ki je zame še vedno najboljši trener, znal izbrati zmagovalke, dekleta, ki so imela to v sebi,« je za Ekipo SN o največjem ženskem rokometnem kolektivu v Sloveniji dejal Janković.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

More in INTERVJU