Connect with us

INTERVJU

Blaž Janc – kralj, ki vlada z levo roko

Foto: PGE Vive Kielce

Se vam zdi, da je Blaž Janc na sceni že sto let? A jih ima šele 23! Igra pa že svojo osmo sezono v ligi prvakov. Zanj veljajo drugačna merila.

On je še mlad, mora dozoreti, Mora se prilagoditi na novi nivoPotrebuje izkušnje in podobne krilatice so zanj nepotrebne, ne pridejo v poštev. Se spomnite njegovega debija za reprezentanco? Norvežanom je v Zlatorogu zabil šest kosov, Slovenija je odigrala maestralno tekmo (v obrambi eno najboljših, kar jih pomnim), dobila le osemnajst golov in se praktično že tam uvrstila na SP v Francijo. Nekaj mesecev kasneje je v maniri rutinerja odigral olimpijske igre v Riu, kot edino desno krilo.

Vsekakor je na tem položaju najbolj vsestranski na svetu. V napadu lahko občasno smelo odigra tudi zunanjega, pripravi presenečenje v obliki vratolomnega prodora po sredini, kakršni so povzročali vrtoglavico osrednjim branilcem na zadnjem EP. V obrambi lahko igra na 5-1, na dvojki etc. Z žogo v rokah, ko je treba izvesti (pol)kontro, pa najresneje dvomim, da obstaja hitrejši in spretnejši igralec. Na Švedskem je bil drugi slovenski strelec z 31 goli, kar 18 od tega jih je zabil iz protinapadov. Vsekakor bi v prihodnje lahko sedla kakšna žoga več tudi na postavljeno obrambo tako na njegovo kot na levo krilo.

Prihodnji član Barcelone je fant, ki ga ovira ali spodrsljaj ne ustavita. Zdravo samozavestno ostaja na pozitivni poti in spodbuja druge. Saj veste, ko gre, je trepljanja po rami, petk in vzklikov Ajdeeee več kot dovolj. Ko pa se zalomi, je pogosto drugače. A ne pri Jancu.

Blaž Janc je rokometni zvezdnik, po vedenju pa vsekakor ne. Ostaja preprost, fajn fant z Loga pri Sevnici. Široko nasmejan in prijazen, mož beseda, četudi pokliče Barcelona. Ker je pred leti dal besedo Kielcam, je tam tudi ostal. Katalonski pojem športa, kjer bo delal družbo Juretu Dolencu, ga je dobil “šele” v drugem poskusu.

Uroš Zorman je bil najboljši srednji na EP 2012. Dragan Gajić naj desno krilo na SP 2015, pet let zatem pa Blaž Janc član all stars sedmerke evropskega prvenstva. Blaž Janc – kralj, ki vlada z levo roko.

More in INTERVJU