Connect with us

Reprezentančni rokomet

Srbi zaradi Slovencev brez nastopa na SP 2021

Foto: Srbska rokometna zveza
Foto: Srbska rokometna zveza

Pred nekaj dnevi je izvršni odbor Evropske rokometne zveze (EHF) na videokonferenci sprejel kar nekaj pomembnih odločitev zaradi epidemije koronavirusa. Ena izmed odločitev je tudi odpoved dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2021, zaradi česar Slovenci neposredno potujejo na prvenstvo.

Moška reprezentanca bi se po prvotnem planu morala junija s Srbijo na tekmah doma in v gosteh pomeriti za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo med 14. in 31. januarjem prihodnje leto gostil Egipt.

Celotne kvalifikacije so po odločitvi EHF dokončno odpovedane, zato na SP potujejo reprezentance, ki so se na letošnjem turnirju stare celine uvrstile med četrtim in 14. mestom. Po tem sistemu je brez nastopa v Egiptu ostala tudi Srbija, sicer tekmica Slovenije v kvalifikacijah, s čimer je tamkajšnji medij Blic močno udaril po odločitvi evropske rokometne organizacije.

»Krovna evropska zveza je sprejela zgodovinsko in zelo kontroverzno potezo, kakršne v zgodovini še ni bilo. Srbiji je odvzeta pravica, da se bori za SP,« so zapisali v članku.

Zdajšnji slovenski selektor Ljubomir Vranješ je vodil srbsko izbrano vrsto leta 2013. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

»Odločitev je prenagljena, športne rešitve bi morale imeli prednost pred administrativnimi. Pred tistimi za ‘zeleno mizo’. Vse reprezentance, ki bi morale igrati play-off, a so izgubile na tak način, so oškodovane. Težko bo kaj storiti, toda moramo poskušati. Razumem, da je koronavirus povzročil številne probleme. Vse razumem, takšne odločitve pač ne. Tekmovalna komisija je predlagala športno rešitev, vendar je odločila večina. Sprejeta je težka odločitev, razmišljati bi morali na drugačen način,« pa dodal predsednik srbske rokometne zveze Božidar Đurković.

More in Reprezentančni rokomet