Connect with us

Liga NLB

Na nenavadnem seznamu le trije slovenski klubi, ki ne bi mogli hitreje napredovati

Ivančani se v NLB ligo vračajo po treh sezonah. Foto: RK SVIŠ Ivančna Gorica
Vsi trije klubi bodo letos tekmovali v prvoligaški druščini. Foto: RK SVIŠ Ivančna Gorica

V preteklosti je bilo v Sloveniji kar nekaj klubov, ki so propadli zaradi finančnih težav. No, nekateri so se tik po bankrotu hitro stabilizirali in se vrnili v (vsaj en) višji rang tekmovanja. Tokrat vam predstavljamo tri rokometne klube, ki jim je to uspelo v najkrajšem možnem času.

Klubi, ki so v zgodovini slovenskega rokometnega prvenstva najhitreje pripotovali iz druge lige, ki je po kakovosti tretja, do prve lige, so samo trije. To so Koper, Urbanscape Loka ter SVIŠ Ivančna Gorica. Le slednji je v prvo ligo najhitreje pripotoval brez bankrota v svoji zgodovini.

Kako je posameznim klubom uspel izjemen dosežek?

Ivančani z odličnimi pogoji brez bankrota najhitreje do prve lige

RK SVIŠ iz Ivančne Gorice se je v sezoni 2002/2003 s suvereno osvojenim prvim mestom prebil v drugoligaško tekmovanje. V tisti sezoni je prvo mesto osvojil pred IG-om, za kar dvanajst točk razlike. Poleg tega se lahko pohvali z 21-imi zmagami in le enim remijem.

Takole je izgledala članska ekipa SVIŠ-a v krstni prvoligaški sezoni.

Sezona 2003/2004 je bila prav tako pravljična za ivanški rokomet. Kljub veliki konkurenci (razlika med 2. in 7. mestom je bila le šest točk) so se varovanci Gorazda Potočnika veselili zgodovinske uvrstitve v najmočnejšo slovensko ligo, ki je takrat veljala za 3. najbolj kvalitetno na svetu. Prvo mesto si je suvereno priigral takratni Gold Club (današnji Jadran Kozina).

Krstna sezona v prvoligaški konkurenci je bila za Ivančane več kot vrhunska. Poleg igranja v prvi ligi, je Ivančna Gorica dobila tudi novo športno dvorano, ki ima kapaciteto 700 gledalcev. »Kraj je dobil večnamensko športno dvorano in rokometni klub izvrstne pogoje za delo. Sedaj, se ena poleg druge, nahajata dve športni dvorani. O kaj takem, je drugim dovoljeno le sanjati. Hvala županu, svetnikom, občini Ivančna Gorica in vsem ostalim, ki so prispevali k tako razumni odločitvi,« je ob odprtju dvorane dejal nekdanji predsednik kluba, dr. Janez Zupančič. Ekipa je bila v novi sezoni močno okrepljena in kvalitetna, vendar je vseeno malce zmanjkalo za obstanek.

Ivančani bodo po treh letih znova zaigrali v NLB ligi. Foto: RK SVIŠ Ivančna Gorica

SVIŠ si s takšnimi ambicijami kot jih ima sedaj, brez težav zagotovi status stabilnega prvoligaša. Foto: RK SVIŠ Ivančna Gorica

Tovarna reprezentantov po vrnitvi že med najboljšimi v Sloveniji

(Od leve proti desni) Matej Gaber, Darko Cingesar in Jure Dolenec so najbolj znani produkti škofjeloške rokometne šole.

Škofja Loka je v svoji bogati zgodovino proizvedla kar nekaj reprezentantov. Med njimi najbolj izstopajo Matej Gaber, Darko Cingesar in Jure Dolenec. Potem lahko naštejemo še nekaj reprezentantov v mlajših selekcijah (Aleks Kavčič, Matic in Urban Pipp, Jošt Juričan ipd.), ki trkajo na vrata članske reprezentance.

Škofja Loka se je kljub propadu hitro vrnila na noge in močno stabilizirala. V krstni prvoligaški sezoni so se ekipi priključili Aljaž Panjtar, Rok Setnikar in še kar nekaj škofjeloških »mladcev«. Vendar prav onadva, ki smo ju našteli, sedaj že blestita vsak v svojem klubu. Setnikar odlično brani barve Riko Ribnice, medtem ko Panjtar navdušuje z odličnimi predstavami pri Celju Pivovarni Laško.

Robert Beguš je zelo zadovoljen z osvojenim 2. mestom po koncu rednega dela NLB lige. Foto: Igro Martinšek

Robert Beguš je v prejšnji sezoni osvojil 5. mesto v DP-ju. Foto: Igro Martinšek

Trener ekipe, Robert Beguš se točno zaveda, da je moštvo še precej daleč od evropskih tekmovanj, če bi si seveda takšen zalogaj sploh privoščilo.

Primorski prvoligaš še kar daleč od uspehov Cimosa v Evropi

Koper, ki je praktično nasledil več kot uspešni Cimos, je zadnjih nekaj let stalno v vrhu slovenskega rokometa. Najodmevnejši v zgodovini novodobnega kluba je zagotovo prihod slovenskega selektorja, Veselina Vujovića, ki je na Obali zdržal le eno sezono.

Foto: RD Koper 2013

Veselina Vujovića je v letošnji sezoni na klopi Kopra zamenjal Primorec, Peter Mičovič. Foto: RD Koper 2013

Koprčani so imeli na nek način srečo, da so v svojih vrstah uspeli zadržati izjemno nadarjeno generacijo letnika 1996 in 1997. Prav ti talentirani mladeniči so skupaj s posameznimi »veterani«, klub pripeljali do prvoligaške konkurence. Zagotovo lahko izpostavimo predvsem Aleksa Vlaha, Grego Krečiča, Tilna Sokoliča, Marka Matijaševiča, Jako Moljka ter Danija Zugana. Kasneje se jim je priključil še Rok Marić.

Pri koprskemu prvoligašu imajo v teh letih velik problem. Imajo namreč veliko željo, da bi uprava dvignila klub na profesionalno raven, a ravno tukaj se potem zatakne predvsem pri financah. Ravno zato si klub noče privoščiti vnovičnega stečaja.

Več o Koprčanih v novi sezoni spodaj:

Koper v novo sezono le z enim novincem ter novim trenerjem

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in Liga NLB