Connect with us

Liga NLB

Kdo so jesenska prvoligaška odkritja?

Grafika: ŠD Šport

Za nami je končan jesenski del Lige NLB, ki je prinesel kopico presenečenj in zanimivih rezultatov. Jesenski naslov so si suvereno zagotovili celjski rokometaši, sledita jim Riko Ribnica ter Gorenj Velenje, na četrtem mestu pa se nahaja ambiciozni Trimo Trebnje. Največje presenečenje do sedaj je nedvomno Dobova, ki se pod taktirko Benjamina Teraša spogleduje celo z uvrstitvijo v Ligo NLB za prvaka, med največja razočaranja pa štejemo predzadnjeuvrščeni Maribor Branik.

http://bit.ly/SD-sport-kompresijske-nogavice

Na začetku letošnje sezone so prvoligaši v družbo dobili novinca Butan Plin Izolo in Slovenj Gradec. Koroški klub kljub nekaj slabšim rezultatom kaže velik potencial in ambicije, zato je s prihodom srbskega talenta Vuka Milenkovića in izkušenega organizatorja igre Boruta Ošlaka nakazal na resen boj za vrh spodnje polovice lestvice.

Nekoliko višje najdemo Dobovčane, ki so glavno presenečenje dosedanjega dela prvoligaškega plesa in so leto 2019 končali na odličnem petem mestu. Dve točki ima trebanjski Trimo, katerega je po šestih letih zopet prevzel Ivan Vajdl in po desetletju vnovič napovedal boj za sam vrh lestvice.

http://www.euro2020.sd-sport.si/

Najbolj so razočarali vijoličasti rokometaši, ki se trenutno nahajajo na zelo skromnem 11. mestu in jim v primeru takšnega nadaljevanja grozi celo izpad iz Lige NLB.

Tokrat vam bomo predstavili nekaj posameznikov, ki so presenetili v jesenskem delu in jih širša javnost ni dodobra poznala pred začetkom sezone.

Marko Sintič (MRD Dobova)

Foto: Danilo Kesič/MRK Krka Novo mesto

Marko Sintič je po vrnitvi Benjamina Teraša v Dobovo znova prevzel mesto prvega organizatorja igre, s čimer so v strokovnem štabu zadeli v polno. Mladi srednji zunanji letos igra kot prerojen, zato morebiten klic kakšnega prvoligaša prihodnje poletje ne bo presenečenje.

Sintič, ki je v Dobovo prišel pred dvema sezonama iz Krškega, je na petnajstih prvoligaških tekmah dosegel kar 114 zadetkov in zanesljivo zaseda prvo mesto na lestvici strelcev.

Rok Cvetko (RK Slovenj Gradec)

Foto: RK SG

Otrok celjskega kluba je zelo podoben tip igralca kot Sintič. Tudi on je motor slovenjgraške ekipe, ki se je med elito vrnila po dveh letih. Cvetko je velikokrat v razburljivi končnici ali napetih situacijah prevzel vlogo nosilca in Slovenjgradčanom kar nekajkrat prinesel pomembne zadetke.

Na petnajstih obračunih je prispeval 97 golov, kar v povprečju pomeni 6,5 zadetkov na tekmo.

Andraž Kete (MRK Krka Novo mesto

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Čeprav se Andraž Kete letos ni izkazal za veliko odkritje sezone, pa ima vseeno vlogo motorja ekipe pri novomeški Krki, kar je v primerjavi s prvo polovico lanske sezone v Gorenju niti ni imel. Brez njega bi se farmacevti verjetno borili za obstanek, tako pa jih Kete ohranja pri morebitnih upih za uvrstitev v prvo polovico lestvice.

Kete je v dolenjsko prestolnico prišel letošnje poletje iz Gorenja Velenja, ki ni bil kos njegovi finančni plati. Na petnajstih obračunih je izkušeni organizator dosegel 96 golov.

Žiga Urbič (MRK Krka Novo mesto)

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Med šesterico odkritij letošnje prvoligaške sezone se nahaja tudi vratar ter drugi član novomeške Krke, Žiga Urbič. Nekdanji mladinski reprezentančni čuvaj mreže je v Novo mesto prišel letošnje poletje iz vrst sosednjega Trebnjega.

V Trebnjem je v mlajših kategorijah kazal izvrsten potencial ter hitro prešel v člansko konkurenco, vendar se tam niti ni znašel, zato je bil prestop po koncu lanske sezone povsem razumljiv. A Urbič je letos popolnoma zaživel ter hitro postal nosilec novomeške zasedbe, ki se krčevito bori za zadnjo vozovnico, katera pelje v Ligo NLB za prvaka.

Marko Kotar (RK Trimo Trebnje)

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Talentirani organizator igre Marko Kotar je letos v prvem delu Lige NLB končno prejel pravo priložnost in v času poškodbe Leona Raša odlično dirigiral trebanjskemu napadu. Lansko sezono je bil menjava za starejšega brata Matica, ki letos navdušuje v Avstriji pri Ferlachu, zato gre eden izmed dvojčkov Kotar povsem po poti brata.

Kotar je bil lansko leto eden izmed glavnih tvorcev ob osvojitvi zlate medalje slovenske mladinske izbrane vrste na domačem EP, letos pa reprezentančno pot v mlajših kategorijah sklenil s solidnim 6. mestom na SP v španskem Vigu.

Letos je na prvoligaškem parketu odigral 15 tekem za trebanjsko ekipo in dosegel 42 golov.

Matevž Žagar (RD Koper)

Foto: RD Koper

Koprski prvoligaš je na uvodu sezone močno presenetil s prihodom povsem neznanih igralcev iz 1. B DRL (Jaka Avsec in Matevž Žagar), a oba sta se izkazala za dokaj uspešno realizacijo obeh prestopov.

V prvem delu sezone je izmed omenjenih dveh rokometašev najbolj izstopal Matevž Žagar. Otrok Mokerca iz Iga je bil zadnjih nekaj sezon pomemben člen članske ekipe matičnega kluba, nato pa se zaradi želje po večjem razvoju in krstnih prvoligaških minutah podal na Obalo, kjer je podpisal večletno sodelovanje s Koprom.

Prestop se je izkazal za zadetek v polno, saj se Žagar s 43-imi doseženimi goli trenutno nahaja kot tretji najboljši strelec ekipe. Mladi dvajsetletni organizator igre pa je s prvimi prvoligaškimi nastopi dokazal, da je pred njim svetla prihodnost.

*OPOMBA: Igralci so izbrani po mnenju našega uredništva.

More in Liga NLB