Connect with us

EHF Liga prvakov

Dan, ko je nabito polni Zlatorog na otvoritvi ugnal veliki Ademar Leon

Foto: Slavko Kolar

Celjski rokomet je v preteklosti doživljal velike vzpone in padce, a slednjih je bilo še najmanj. Še posebej v uvodnih tekmah nove dvorane Zlatorog, ki je ravno na današnji dan pred petnajstimi leti prvič gostila rokometaše Celja Pivovarne Laško in španskega velikana, Ademar Leona.

Arena Zlatorog je bila takrat razprodana do zadnjega kotička. Foto: Slavko Kolar

Pisal se je 21. december 2003, ko je Celje slavnostno odprlo novo rokometno dvorano. Na spektaklu, ki si ga je ogledalo kar pet tisoč gledalcev, je le malokdo verjel, da bi pivovarji lahko nadoknadili zaostanek trinajstih golov iz prve tekme v Španiji. Med njimi tudi strateg Ademar Leona Manolo Cadenas ne, ki je doma celo pustil nekatere glavne zvezdnike  (Kjelling, Metličić).

Aktualni državni prvaki so se povsem zavedali in bili odločeni, da lahko na krilih razprodane dvorane Zlatorog nadoknadijo minus 13 in se uvrstijo v četrtfinale najelitnejšega evropskega rokometnega tekmovanja.

Miro Požun je umrl to poletje. Foto: Slavko Kolar

Celjska senzacija je vstala od mrtvih. »Z besedami zares ni mogoče opisati tako prelepega in zmagoslavnega trenutka. Po visokem porazu v Španiji nisem verjel v naše napredovanje, vendar so naši igralci z zares fantastično predstavo naredili praktično nemogoče in se uvrstili v četrtfinale,« je v tistem neverjetnem večeru dejal predsednik celjskega kluba Tone Turnšek, pred meseci preminuli Miro Požun, ki je bil takrat trener, pa dodal: »Na krilih gledalcev nam je uspel izjemen met. V prvem polčasu so moji varovanci prikazali neponovljivo predstavo, bolje zares niso mogli igrati. V drugem polčasu so jim že začele pojenjati moči, toda v končnici so imeli aktiven izid, obdržali trezno glavo in se s preudarno igro zasluženo uvrstili naprej. Iz srca jim čestitam za zares veliko predstavo.«

Končni rezultat tekme na semaforju. Foto: Slavko Kolar

Kako pa so Španci sploh doživeli tisto peklensko tekmo? Tri zadeve so botrovale našemu porazu in slovesu od evropskega pokala. V primerjavi s prvo tekmo smo prikazali veliko slabšo predstavo, medtem ko so Celjani igrali veliko bolje. Prav tako je celjski vratar Dejan Perič branil fantastično, svoje pa sta pristavila še sodnika, ki sta bila bolj naklonjena domači zasedbi,« pove Manolo Cadenas, ki se nikakor ni mogel sprijazniti s porazom.

Nova rokometna dvorana je ognjeni krst tako doživela na najlepši možni način, o tej zmagi pa se je govorilo še kar nekaj prihodnjih let. To je bil začetek izjemne evropske pravljice in sijajna napoved leta 2004, ko so se Celjani prvič v zgodovini veselili evropske klubske lovorike. Prav iz Ademar Leona pa je kasneje na posodo prišel tudi Uroš Zorman in pivovarji so se po nekaj letih končno veselili zasedenega ozemlja na vrhu evropskega rokometnega Mont Blanca.

Osmina finala EHF Lige prvakov, leto 2004:

RK Celje Pivovarna Laško – Ademar Leon 34:21 (17:7)

Dvorana Zlatorog. 5000 gledalcev. Sodnika: Baum in Goralczyk (oba Poljska).
CELJE PL: Stopar, Rutenka 9, Vugrinec 9, Oštir, Mikanovič, Perić (13 obramb), Bilbija, Bajram, Kozlina 4, Lorger, Milosavljevič 2 (1), Gorenšek 1, Brumen 4, Kokšarov 5. Trener: Miro Požun.
ADEMAR LEON: Hvidt, Vatne 2, Čuruvija, Perez 2, Lorenzana 7 (1), Colon 2, Entrerrios 4 (1), Castresana 1, Munoz, Martinez, Krivoljčukov, Zorman, Prendes, Parrondo 3 (2). Trener: Manolo Cadenas
Sedemmetrovke: Celje 2 (1), Ademar Leon 8 (4).
Izključitve: Celje 12, Ademar Leon 6 minut.
Rdeča kartona: Rodriguez (33.), Oštir (35.).

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in EHF Liga prvakov