Connect with us

Uncategorized

Zgodovinska zmaga Anžeta Semeniča v Zakopanah, Peter Prevc na 3. mestu!

Foto: FIS

Na posamični tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Zakopanah je Anže Semenič dosegel prvo zmago v karieri svetovnega pokala! Sijajen uspeh je s tretjim mestom dopolnil Peter Prevc!

Anže Semenič je prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce na posamični tekmi svetovnega pokala Foto: GEPA

Po ekipni tekmi svetovnega pokala so se danes smučarji skakalci pomerili še na posamični tekmi. V konkurenci je bilo pet naših orlov, vsi ki so pripotovali na tekme v Zakopane. Domen Prevc je nastopil kot prvi, a kmalu po pristanku pri 116 metrih je bilo jasno, da z 82,5 točkami v finale danes ne bo prišel. Enako se je žal zgodilo tudi z naslednjim našim, Žigo Jelarjem. Skočil je še meter manj od Domna, 81,9 točk pa ga je uvrstilo tik za njega na 36. mesto. Po odličnem skoku v poizkusni seriji, ko je imel 9. oceno oz. 3. daljavo, je v prvi seriji napako naredil še Timi Zajc. S 107.5 metri in 66,9 točkami je obstal na 47. mestu.

Zahtevne razmere odnesle Stocha, naša tik pod vrhom

Precej bolje je nato zelo dobre vremenske razmere izkoristil Anže Semenič. S 134.5 metri in 114,5 točkami je po skoku zasedel 2. mesto, le za norveškim najstnikom, Mariusom Lindvikom, ki je skočil 138 metrov, zbral pa je 120,4 točk. Semenič je na drugem mestu vztrajal kar nekaj časa, kmalu pa ga je prehitel reprezentančni kolega, Peter Prevc. S 131 metri je ob malce slabših vetrovnih razmerah zbral 117,2 točk, vse skupaj pa je bilo dovolj za visoko 4. mesto po prvi seriji, tik za njim je bil Semenič. Ob zaključku finalne serije je začelo deževati, razmere so bile vse težje in kar nekaj tekmovalcev izmed najboljše deseterice skupnega seštevka je skočilo precej slabše od pričakovanj. Žrtev slabe odločitve žirije je bil predvsem domači as, Kamil Stoch, ki v slabih razmerah več kot 108.5 metrov ni mogel skočiti, zasedel pa je 38. mesto in tako ostal brez točk svetovnega pokala pred domačimi gledalci.

Domačim je v tolažbo ostalo 1. mesto Stefana Hule, ki je pristal pri 132 metrih, zbral je 121,2 točk, drugi je bil Lindvik, tretji pa prebujajoči se Švicar Simon Ammann s 135.5 metri in 119,1 točkami.

Peter Prevc je v Zakopanah prvič v olimpijski sezoni skočil na oder za zmagovalce Foto: GEPA

Sijajni predstavi za popoln slovenski uspeh na Poljskem

Nato pa, kljub le dvema finalistoma, dramatičen razplet finalne serije. Težke razmere in nizko zaletišče sta botrovala k kratkim skokom večine finalistov. Ko je Andreas Wellinger z 9. mesta po prvi seriji pristal pri 136.5 metrih je z 242,0 točkami zanesljivo prevzel vodstvo in napovedal skok po lestvici navzgor. Prvi ga je prehitel šele naš Semenič, ki je imel povprečno dobre vetrovne razmere, a pristal je pri super 137.5 metrih, zbral je 245,6 točk in vrhunska uvrstitev je bila tu. Takoj za njim je Prevc v podobnih razmerah pristal pri 134 metrih, zbral je 241,2 točk, kar ga je uvrstilo na trenutno tretje mesto. Sijajna skoka naših dveh sta bila prevelik izziv za preostalo trojico na vrhu. Ammann je s 131 metri padel na 5., Lindvik s 127.5 metri na 8. in Hula s 129.5 metri na 4. mesto in slovensko slavje se je začelo.

Anže Semenič je prvič v karieri sploh stopil na oder za zmagovalce na posamični tekmi svetovnega pokala, Peter Prevc pa je prvič letos stopil na oder za zmagovalce. Tržičan je po dveh zmagah Primoža Peterke in eni Roka Urbanca poskrbel za četrto slovensko posamično zmago v Zakopanah!

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v nemškem Willingenu, karavana pa se bo nato neposredno iz Nemčije odpravila proti Južni Koreji.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in Uncategorized