Connect with us

Reprezentančni rokomet

TALENT: Mladi Prlek zavrnil ponudbo velikana zaradi študija

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

ŠD Šport nadaljuje s sedmo epizodo rubrike TALENT, kjer predstavljamo mlade in obetavne rokometaše (letnik 1998 in mlajši). Zadnjih nekaj tednov je bila serija zanimivih člankov posvečena predvsem našim mladinskim reprezentantom, ki se trenutno mudijo na SP v Španiji. Tokrat je na vrsti mladi Ormožan Gašper Horvat, ki trenutno igra pri Riku Ribnici. Za Horvatom je zelo zanimiva zgodba, saj je pred leti imel ponudbo druge ekipe francoskega PSG-ja, a se je zaradi pomembnosti študija odločil ostati v domovini.

Mladi rokometaš Gašper Horvat je svojo rokometno pot začel še kot mlajši deček B pri domačem Jeruzalemu iz Ormoža. V mlajših kategorijah je precej strelsko izstopal in na sezono v povprečju dosegal vsaj 120 zadetkov. Za člansko ekipo je nastopil v sezoni 2015/2016 in na osemnajstih srečanjih dosegel 47 golov. Sledil je odhod v prestolnico, kjer je sprva treniral na Kodeljevem pri Slovanu, a zanj ni zbral uradnega nastopa. Februarja 2017 pa se je z mladim Prlekom okrepila Riko Ribnica, katere bo član tudi v novi sezoni. V lanski sezoni je za ribniško moštvo odigral 36 tekem ter prispeval 71 zadetkov, odslej pa utegne biti še pomembnejši del obetavne zasedbe.

Redni član mlajših slovenskih reprezentanc je letos drugi levi zunanji na mladinskem SP v Španiji, tik za motorjem ekipe Gregorjem Ocvirkom. Vsakič, ko pride v igro, svojo priložnost odlično izkoristi. Podobno je bilo že včeraj na srečanju proti Srbiji, ko je vstopil na parket za nekaj minut ter se izkazal z enim zadetkom.

Gašper Horvat je lani na evropskem mladinskem prvenstvu večino tekem preživel na tribuni, zdaj v Španiji nosi pomembno vlogo v napadu. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Mladi Horvat je bil pred leti praktično tik pred prestopom kariere, in sicer ga je želel v svoje vrste zvabiti evropski velikan PSG. Ponudbo milijonarjev je zavrnil, za kar se večina rokometašev verjetno ne bi odločila. Pa vendarle mu je študij v tistem času precej več pomenil.

Z njim smo se v španskem Vigu pogovarjali o prvih rokometnih korakih, ciljih na tem prvenstvu in samem zadovoljstvu pri Riku Ribnici.

Rokometni portal ŠD Šport nadaljuje s sedmo epizodo rubrike TALENT, v kateri si prav ti novi gost. Kakšni so občutki, ko te je ekipa našega portala izbrala za sedmega gosta zanimive rubrike?

Občutki so lepi, saj je rubrika zelo zanimiva in hkrati predstavlja neko dodano vrednost na predstavitvi mladih rokometašev. Vesel sem, da sem lahko gost v tej rubriki.

Kako se je začela tvoja rokometna pot?

Najprej smo nekako vsi sedanji rokometaši v Ormožu trenirali nogomet. Rokomet pa sem začel trenirati pri devetih letih. Za to me je navdušil moj očim, ki je tudi sam igral rokomet, pa tudi z očetom sva vedno spremljala tekme in sama hodila na igrišče.

Gašper Horvat je v Riko Ribnico prišel na začetku drugega dela v sezoni 2016/2017. Foto: Danilo Kesič/MRK Krka Novo mesto

Hitro si zapustil svoj matični klub in odšel v prestolnico. Zakaj temu takšna odločitev?

Matični klub sem zapustil relativno hitro, za ta korak pa sem se odločil zaradi študija v Ljubljani. Praktično nemogoče bi se bilo prevažati vsaki dan iz Ljubljane na treninge v Ormož. Zavedam se pomena šolanja, zato vem, da sem se odločil prav.

Letos boš še tretjo sezono zapored igral v Riku Ribnici. Kako se tam počutiš?

V Ribnici se počutim izjemno. Imam vrhunske pogoje za delo, s fanti smo res tesno povezani med seboj in tudi izven parketa delujemo kot ekipa in pravi prijatelji. Ribnica mi zaenkrat ponuja vse kar rabim in to je trenutno najvažnejše, zato se v tem okolju počutim odlično.

Kdaj bi morda lahko napočil čas za odhod?

O tem še ne razmišljam. Imam veljavno pogodbo in čaka me še 3. letnik na fakulteti. Grem sezono po sezono, želim napredovati iz leta v leto in si nabrati izkušenj za naprej.

Horvat bi pred leti lahko odšel v PSG, a ni želel pustiti študija. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Pred leti si bil pred veliko dilemo, saj je na tvoj naslov prišla ponudba druge ekipe PSG-ja. Kako si razmišljal o odločitvi, ali oditi v Francijo oziroma ostati v Sloveniji ter se posvetiti študiju?

Odločitev ni bila težka, saj mi je prvi pogoj, da zaključim šolanje, potem pa se lahko v celoti posvetim rokometu. Ponudba se zdi mamljiva, ampak sem mnenja, da bi bilo vse skupaj prehitro.

Kakšni so tvoji cilji za nadaljevanje rokometne poti?

Kot sem rekel, najprej me čaka diploma in tekoča sezona. Cilj je seveda nekega dne zaigrati v EHF Ligi prvakov in v tujini, ampak zavedam se, da je do tja pot še dolga. Zaenkrat sem osredotočen le na moj razvoj, učenje in željo po dokazovanju.

Kakšne cilje imate na mladinskem SP v Španiji?

Naše fante danes ob 21. uri čaka obračun za prvo mesto v skupini s Španci. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Pred prvenstvom sem dejal, da je cilj najprej priti iz skupine. To nam je tudi uspelo. Čaka nas še tekma za 1. mesto v skupini proti Španiji, ki odloča o nasprotniku v osmini finala. Verjamem v soigralce in našo kvaliteto, zavedamo pa se, da so izločilni boji zgodba zase, saj te lahko ena slabša predstava pošlje domov. Sem mnenja, da nam letos uspe reprezentančno pot med mlajšimi zaključiti z eno res lepo zgodbo.

Ter še za konec, kaj pa bi želel sporočiti bralcem našega portala ŠD Šport?

Še naprej spremljajte portal, ker dela naš šport bolj prepoznaven in popularen. Hkrati pa so novice vedno sveže in v njih je vloženega veliko truda.

More in Reprezentančni rokomet