Connect with us
Foto: Gašper Gole/ŠD Šport

EP v rokometu do 20 let

Slovenija je evropski mladinski prvak!

Foto: Gašper Gole

Slovenija je evropski mladinski prvak!

Slovenska mladinska rokometna reprezentanca je na domačih tleh osvojila naslov evropskih mladinskih prvakov v rokometu! Francija je padla s 30:31!

Slovenci so tekmo odprli precej slabo. Francozi so s hitro ter agresivno igro prišli do vodstva s tremi zadetki, kar je zadostovalo za prednost v naslednjih minutah. Francija je nato v napadu nekoliko popustila, nakar je slab niz izkoristila četa Saše Prapotnika ter z delnim izidom 2:6 povedla za +1 (10:11). Kasneje je domačinom prvenstva uspelo odbijati jalove napade Francozov, a so slednji v zadnjih petih minutah z dvema zaporednima zadetkoma prišli do vodstva ob polčasu s 16:15.

 

Gregor Ocvirk- najboljši strelec prvenstva. FOTO: Gašper Gole

 

Tilen Kosi – kapetan zlatih fantov. FOTO: Gašper Gole

 

Gregor Ocvirk in Marko Kotar sta bila edina strelca reprezentance do 15. minute. FOTO: Gašper Gole

Francozom se v nadaljevanju drugega dela ni izšlo. Slovenija je namreč v 40. minuti z golom Kristjana Horžena vnovič povedla za en zadetek prednosti (20:21), vendar so domači znova pobegnili na dva zadetka razlike. V nadaljevanju tekme je sledila igra »gol za gol«, hkrati pa so Slovenci na vsak način poizkušali povesti v finalnem dvoboju. Gostje so kasneje naredili odličen niz. Z delnim izidom 0:3 so namreč znova povišali vodstvo na +2 (27:29). Prednost med dvema in enim zadetkom je slovenska mlada izbrana vrsta še vedno ohranjala. Sloveniji je do konca tekme uspelo ohraniti vodstvo, tako da je naslov ostal na domačih tleh! Slovenija je zmagala s 30:31!

Grega Ocvirk in Domen Novak sta bila izbrana tudi v najboljšo postavo prvenstva, Ocvirk kot najboljši levi zunanji, Novak pa kot najboljše desno krilo. Ocvirk je postal tudi najboljši strelec prvenstva.

 

Slavje se je lahko začelo. FOTO: Gašper Gole

 

 

Mladinci so pozlatili hram slovenskega rokometa. FOTO: Gašper Gole

 

FOTO: Gašper Gole

 

Strokovni štab, ki je fante popeljal do zlata. FOTO: Gašper Gole

Tilen Kosi, kapetan slovenske mladinske reprezentance:

“Prvi občutki po tekmi so neverjetni, kajti to se ne zgodi vsak dan oz. tudi ne vsako leto. Premagali smo nasprotnika, ki je konstantno leto za letom premagoval vso konkurenco, bil evropski, svetovni prvak. Bilo je nič kaj prijetno, vendar smo se potrudili za navijače in tako prišli do te, mislim, da kar zaslužene zmage. Francoze dobro poznamo že več let. Celotna ekipa ve, kako igrajo. Krasi jih individualna igra in s tem poskušajo priti do predora na 6 m in zadetka, vendar nam je na trenutke tudi z ostrimi prekrški uspelo preprečiti njihovo igro in zadeti. Francoze smo definitivno spoštovali kot nasprotnika, vendar pred domačo publiko nikomur nismo dovolili vloge favorita. Ko ti žvižga 4000 ljudi, nisi favorit, to je le dodaten pritisk nate. Mislim, da je po mesecu in pol dela naš trud poplačan. Ker se člani niso uvrstili na svetovno prvenstvo, bi si kdo mogoče mislil, da smo mi s tem nalepili obliž na rano rokometnim navdušencem, vendar oni so vseeno višja raven od nas. Mi vsi sanjamo, da bi igrali tudi v članski reprezentanci. Ta medalja je super, ampak vseeno je to samo navodilo za vseh nas 19, da moraš ostati v rokometu in se potruditi. Morda pa res večina nas zaigra tudi v članski kategoriji.”

Gašper Dobaj, vratar slovenske mladinske reprezentance:

“Težko opišem, kaj čutim. Nepopisno veselje, sreča. Garali smo za to mesec in pol in zdaj na koncu je vse skupaj obrodilo sadove in mislim, da se lahko vsi skupaj danes odkrito poveselimo in proslavljamo dolgo v noč. Pomemben je ekipni duh. Velikokrat ni šlo, pa smo morali stopiti skupaj. Mislim, da smo to res dobro naredili. Članom se tokrat žal ni izšlo, je pa naš rezultat res  lep uspeh za slovenski rokomet in pobuda, da bomo še naprej delali, da bo slovenska rokometna prihodnost zelo lepa.”

Saša Prapotnik, selektor slovenske mladinske reprezentance:

“Občutki ob osvojitvi zlate medalje so fantastični. Polna dvorana, naslov je ostal v Sloveniji … Moramo biti zadovoljni. Od prvega dneva priprav smo verjeli vase, fantje so res oddelali vse skupaj na polno in mislim, da se nam je vse skupaj povrnilo. Ta rezultat nikakor ne sme biti obliž na rano rokometni javnosti. Od brona članske reprezentance še ni minilo leto dni. Zlata medalja mladincev je velik uspeh, ampak so člani še vedno slovenski paradni konj in jaz stojim za njimi.”

Arnaud Parisy, pomočnik trenerja Francije:

“Tekmo smo izgubili, ko nam je Slovenija ušla na tri gole prednosti in jih nismo mogli več uloviti. V dvorani je bilo super vzdušje, sicer bolj za Slovenijo, vendar to spoštujemo.”

EP do 20 let, finale:

Nedelja, 29. julij:

Slovenija : Francija 31:30 (15:16)
Ocvirk 11, Horžen in Kotar 6; Villeminot 6, Gaudin 5.

 

Glavni urednik rokometnega portala ŠD Šport

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in EP v rokometu do 20 let