Connect with us

Uncategorized

SENZACIJA! Čehinja olimpijska prvakinja!

Foto: vszi

Dvaindvajsetletna Čehinja Ester Ledecka, v prvi vrsti specialistka za deskanje, je nova olimpijska prvakinja med alpskimi smučarkami v superveleslalomu. Za vsega stotinko je prehitela branilko naslova iz Sočija, Avstrijko Anno Veith, in za 11 Tino Weirather iz Liechtensteina, ki je število držav dobitnic kolajn na letošnjih igrah povišala na 24.

Tekma je bila po nastopu najboljših 20 tekmovalk v očeh poznavalcev praktično že zaključena. Malo razočaranje je bilo šesto mesto Američanke Lindsey Vonn, ki je naredila večjo napako v spodnjem delu proge. Avstrijci pa so slavili 28-letno Veithovo in njeno tretjo olimpijsko kolajno, dve je osvojila z dekliškim priimkom Fenninger, drugo zlato ter tretjo zlato v Pyeongchangu po uspehu Marcela Hirscherja v kombinaciji in Matthiasa Mayerja v superveleslalomu.

Avstrijki je na stadionu predčasno celo čestital že predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. A vse to je bil račun brez mlade češke zvezdnice. S številko 26 je v alpskem centru Jeongseon štrene najboljšim namreč zmešala 22-letna Ledecka, dvakratna svetovna prvakinja in prva favoritinja olimpijskega paralelnega veleslaloma v deskanju, ki tudi sama ni mogla verjeti uspehu. “Kako se je to zgodilo?” je še na smučeh zavpila v ciljni areni in tudi sama nekoliko šokirana iskala prostor za vodilno.

“Res ne morem verjeti. Ko sem prišla v cilj, sem najprej mislila, da gre za napako na uri in da bodo morda še spremenili čas, ali pa da sem morda izpustila katere od vrat in bila zato tako hitra. Seveda sem sanjala o tem, da bom na igrah nastopila v obeh športih in že s tem sem si za letos izpolnila želje. A zdaj je drugače, zdaj me po tem uspehu čaka še pomembna deskarska tekma,” je po tekmi priznala simpatična zmagovalka.

Ledecka v svetovnem pokalu alpskih smučark še nikoli ni bila na stopničkah. Njena najboljša uvrstitev je sedmo mesto z decembrskega smuka v kanadskem Lake Louisu, doslej pa je navduševala predvsem s tem, da je uspešno združevala kar dva športa. Z uspehom v alpskem smučanju pa je naenkrat postala kandidatinja, da bo edina na igrah v Južni Koreji osvojila kolajni v kar dveh različnih športih.

“Seveda je presenečenje veliko, a vsi smo vedeli, da zna smučati res hitro in Ester je zmagala zasluženo. Seveda bi bilo zame boljše, le če bi že v cilj prišla druga in tam tudi ostala, tako pa sem izgubila zlato, a vseeno sem presrečna. Tudi srebro je velik uspeh,” je o preobratu na tekmi povedala Veithova.

Videoposnetek senzacije, ki jo je ustvarila Čehinja (vir: RTV SLO):

http://4d.rtvslo.si/arhiv/olimpijske-igre-2018-pyeongchang-oi2018/174520741

Slovenki po pričakovanjih nista dosegli vidnih uvrstitev. Maruša Ferk je bila po solidni vožnji z zaostankom 2,07 sekunde 25., Tina Robnik pa je ob debiju na igrah zaostala 3,34 sekunde in bila 34. “Poskušala sem vse. Vem, kje imam rezerve. Predvsem v spodnjem delu nisem dobro odpeljala zavojev, vzela sem jih preveč slalomsko, a morala bi bolj spustiti smuči. Vseeno pa je bil to eden mojih boljših nastopov v sezoni in res škoda za napake. Želela sem si biti vsaj 10 mest boljša. Zdaj moram ostati zbrana, saj me zdaj čakata še smuk in kombinacija,” je po tekmi povedala 29-letna Ferkova.

Najboljše z današnje tekme bodo imele novo priložnost za najvišja mesta na sredinem smuku.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

More in Uncategorized