Connect with us

Reprezentančni rokomet

Reprezentanca na priprave v mehurček Zreče ali Avstrijo?

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Reprezentanca na priprave v mehurček Zreče ali Avstrijo?

Koronavirus še naprej povzroča težave celotnemu slovenskemu rokometu in prebivalstvu. Celje Pivovarna Laško in trebanjski Trimo sta glavna klubska predstavnika države na evropski sceni. Ogromno stroškov porabita za obvezna testiranja, zato Rokometna zveza Slovenije za priprave na novembrske reprezentančne kvalifikacije razmišlja o mehurčku v Zrečah ali celo Avstriji.

Rokometna zveza Slovenije je le ena izmed nacionalnih panožnih zvez, ki se pred začetkom domače niso odločile za testiranje igralcev, strokovnega vodstva in drugih oseb v klubu. Stroški so pretirano visoki, zato tako klubi kot zveze ne morejo financirati takšnih testiranj. Cena enega testa je skoraj sto evrov.

Na prvoligaških igriščih je bilo zaradi koronavirusa odpovedanih že kar nekaj tekem in okužena kopica klubov. Največ (6) primerov so odkrili pri Gorenju Velenju, dve v Ljubljani, eno v Urbanscape Loki, medtem ko se je drugoligaš SVIŠ iz Ivančne Gorice že drugič znašel v karanteni. Po neuradnih informacijah so v članski ekipi zaznali vsaj pet okužb.

Mehurček v Zrečah ali Avstrija?

V reprezentanco se vrača tudi Dragan Gajić. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Prihodnjo nedeljo se pričenja tudi reprezentančni zbor za člansko izbrano vrsto, ki bo pričela kvalifikacije na EP 2022. Izbrance Ljubomirja Vranješa čakata dve tekmi, in sicer uvodna domača v Zlatorogu s Poljaki ter gostovanje v Turčiji.

Vodstvo moške reprezentance celo razmišlja o pripravah v Avstriji. Direktor članske izbrane vrste Uroš Mohorič je včeraj dejal, da bodo priprave opravljene na lokaciji, kjer bodo ukrepi to dovoljevali.

»Avstrija ima precej drugačna pravila glede okužb in karanten. Če bi bil na reprezentančnih pripravah v Sloveniji okužen le en igralec ali igralka, bi morala po doslej veljavnih predpisih cela ekipa in strokovno vodstvo v obvezno karanteno, ne bi bilo treningov in bi bil ogrožen celo nastop na tekmovanju. V Avstriji bi izločili le okuženo osebo, preostali pa bi lahko, ob ponovnih negativnih testih, nemoteno nadaljevali treninge in tekme,« je za Dnevnik spregovoril generalni sekretar zveze, Goran Cvijič

Klubom in reprezentancam brezplačni hitri testi

Pivovarji so eden izmed rednih slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih. Foto: Telekom Veszprém/Dávid Vörös

Protokoli za testiranje na COVID-19 so v Sloveniji precej drugačni, kot drugje po Evropi. Evropska rokometna zveza je sprva pred sezono določila obvezno testiranje pred vsako evropsko tekmo, a za to ni namenila niti centra finančne podpore.

Aktualni slovenski prvaki so tako porabili skoraj 10 tisočakov evrov, pred nekaj dnevi pa so klubi in reprezentance prejeli brezplačne hitre teste, ki zadovoljujejo novim zahtevam EHF.

»Odslej EHF priznava tudi hitre teste, razen če igralci ne potrebujejo ‘pravega’, doslej veljavnega negativnega testa za vstop v neko državo, ki pa stane skoraj sto evrov na glavo. Hitre teste mora izvesti ustrezna zdravniška služba in potrditi verodostojnost izvedbe in rezultata. Če je v ekipi kdo pozitiven pri hitrem testu, so vsi nadaljnji postopki enaki kot pri pozitivnosti na ‘pravem’ testu,« je dejal vodja celjskega PR oddelka Miha Pantelič.

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in Reprezentančni rokomet