Connect with us
Ljubomirja Vranješa čaka zares težko delo proti Sloveniji. Foto: Saša Pahic Szabo/EHF Euro 2018

Reprezentančni rokomet

Koga je Vranješ prečrtal?

Ljubomir Vranješ je na prejšnjem EP na Hrvaškem vodil Madžare, zdaj se bo s Slovenijo boril za medalje. Foto: Hrvaška rokometna zveza

Koga je Vranješ prečrtal?

Novi slovenski selektor Ljubomir Vranješ je včeraj tudi uradno objavil seznam 24-ih kandidatov, ki se bodo udeležili priprav pred začetkom EP v Zrečah. S širšega spiska je prečrtal brata Skube, Matica Verdinka ter Vida Poteka.

http://bit.ly/SD-sport-kompresijske-nogavice

Po nekajtedenskem čakanju smo končno dobili naslednika Veselina Vujovića in novega selektorja moške članske reprezentance. To je postal izkušeni Šved balkanskih korenin, Ljubomir Vranješ. Potem ko se je predsedstvo dlje časa ukvarjalo z iskanjem novega selektorja, pa se pozornost te dni znova usmerja predvsem v igralcev.

»Na spisek igralcev za priprave pred evropskim prvenstvom sem uvrstil 24 rokometašev. Nekaj posameznikov se bo namreč reprezentanci zaradi obveznosti priključilo nekoliko kasneje. Po drugi strani bom lahko tako tudi v živo bolje spoznal več igralcev, ki kandidirajo za nastop v dresu Slovenije. Izjemno se že veselim začetka priprav. Prepričan sem, da bodo fantje tja prišli izjemno motivirani in z željo po uspehu, do katerega nas lahko vodi le trdo delo,« je spregovoril Vranješ.

http://www.euro2020.sd-sport.si/

Vranješ, ki je pri sestavi imel pomoč pomočnika Uroša Zormana ter direktorja reprezentance Uroša Mohoriča, bo v Zrečah imel na voljo rekordnih 24 rokometašev za prvenstvo. S širšega spiska so odpadli le štirje igralci, in sicer brata Skube, Matic Verdinek in Vid Poteko.

Kako se je odločil Vranješ?

VRATARJI: Konkurenca med vratnicama je trenutno precej velika. Prvo vlogo naj bi imel Klemen Ferlin, za drugo izbiro pa se potegujejo Urh Kastelic, Rok Zaponšek ter Urban Lesjak. Prvi je sicer že dlje časa v reprezentanci, medtem ko je Rok Zaponšek v precej dobri formi.

Simon Razgor je dobil prednost pred Maticem Verdinkom. Foto: SEHA liga

LEVA KRILA: Eno izmed večjih presenečenje je zagotovo vrnitev Simona Razgorja, ki trenutno igra v beloruskem Meškovu iz Bresta. Razgor je dobil prednost pred najboljšim strelcem Lige NLB, Maticem Verdinkom. V času Vujovića je v prvi postavi na levem krilu dirigiral Darko Cingesar, a zdaj mu za ovratnik diha pivovar Tilen Kodrin.

LEVI ZUNANJI: Že dlje časa se v reprezentanci na levem zunanjem položaju dobro usklajujeta Nik Henigman ter Borut Mačkovšek. Na spisku je bilo pričakovati tudi povratnika Sebastiana Skubeta, ki pa je pred dnevi ponovno staknil zlom nosu in okvaro bobniča. Zamenjal ga bo še en povratnik, in sicer član Csurga, Gregor Potočnik.

SREDNJI ZUNANJI: Slovenci imamo že dlje časa izjemno konkurenco na poziciji srednjega zunanjega. Staša Skubeta na EP 2020 vseeno ne bomo videli (več TUKAJ), Marko Bezjak je zaključil reprezentančno pot, zato bodo vlogo organizatorja igre prevzeli Miha Zarabec, Dean Bombač ter Rok Ovniček. Zanimivo bo videti, kdo se bo kot št. 1 znašel pri Vranješu.

Staš Skube ne bo nastopil na EP 2020. Foto: SEHA liga

DESNI ZUNANJI: Tako kot na srednjem zunanjem, je tudi na desni strani izjemna konkurenca. Ljubomir Vranješ je vpoklical kar pet rokometašev, in sicer izkušenega Vida Kavtičnika, Jureta Dolenca, Nejca Cehteta, Matica Grošlja ter Žigo Mlakarja. Prvi ni več najmlajši, Dolenec ima skromno minutažo v Barceloni, Cehte se v Hannovru razvija po željah, Matic Grošelj je predvsem specialist za obrambo, Žiga Mlakar pa ima dobro strelsko realizacijo.

Kristjan Horžen bo debitiral v slovenski članski reprezentanci. Foto: Uroš Pihner/ŠD Šport

DESNO KRILO: Zagotovo je prva izbira Ljubomirja Vranješa Blaž Janc, a za ovratnik mu dihata Gašper Marguč ter Mario Šoštarič, vrhunska levičarja. Selektor ima torej sladke skrbi, s kom na Švedsko.

KROŽNI NAPADALCI: Blaž Blagotinšek se tako v napadu kot obrambi postopoma uveljavlja kot št. 1. Zaradi operacije dlani bo prvenstvo izpustil Matej Gaber, zato se je priložnost prvič ponudila debitantu Kristjanu Horženu, ki se bo za minutažo boril še z Igorjem Žabićem.

Debi Vranješa na Koroškem

Slovenska reprezentanca bo sicer celotne priprave preživela v standardni bazi v Zrečah. Na Štajerskem se bo zbrala na dan samostojnosti in enotnosti, v četrtek 26. decembra. V švedski Göteborg, kjer bo v prvem delu evropskega prvenstva nastopala v skupini F, se bo podala 8. januarja.

SPISEK REPREZENTANCE ZA PRIPRVE PRED EP 2020:
VRATARJI:
 Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urban Lesjak (Hannover), Urh Kastelic (Göppingen), Rok Zaponšek (Csurgo);
LEVA KRILA: Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Darko Cingesar (Aix), Simon Razgor (Meškov Brest);
LEVI ZUNANJI: Borut Mačkovšek (Veszprem), Nik Henigman (MOL Pick Szeged), Gregor Potočnik (Csurgo);
SREDNJI ZUNANJI: Dean Bombač (MOL Pick Szeged), Miha Zarabec (THW Kiel), Rok Ovniček (HBC Nantes);
DESNI ZUNANJI: Vid Kavtičnik (Aix), Jure Dolenec (Barcelona), Matic Grošelj (Celje Pivovarna Laško), Nejc Cehte (Hannover), Žiga Mlakar (Wisla Plock);
DESNA KRILA: Blaž Janc (PGE VIVE Kielce), Gašper Marguč (Veszprem), Mario Šoštarič (MOL Pick Szeged);
KROŽNI NAPADALCI: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Kristjan Horžen (Celje Pivovarna Laško), Igor Žabić (Wisla Plock).

STROKOVNI ŠTAB: Ljubomir Vranješ – selektor, Uroš Zorman – pomočnik selektorja, Primož Pori – trener za telesno pripravo, Aleš Anžič – trener vratarjev, Uroš Mohorič – direktor reprezentance, Sašo Djurič – zdravnik, Žan Rant Roos – maser, Rudi Slobodnik – maser, Ciril Andoljšek – tehnični vodja, Tim Butkovec – videoanalitik, Goran Cvijić – generalni sekretar, Aljaž Močnik – PR

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in Reprezentančni rokomet