Connect with us

Uncategorized

Hirscher z novo zmago, kariero končal Andrej Šporn

Danes se je zaključilo uvodno dejanje pokala Vitranc v Kranjski Gori, ki je v programu svetovnega pokala že 57 let! Tekmovanje je ponudilo zanimive in napete dogodke v Podkorenu, nobeno presenečenje pa ni bila ponovna zmaga kralja smučarskih strmin Avstrijca Marcela Hirscherja. Od naših tekmovalcev je kranjskogorsko strmino najbolje presmučal Žan Kranjec, ki je končal na 5. mestu. Današnji dan pa je bil poseben tudi za Kranjskogorčana Andreja Šporna, ki je na poseben način sklenil svojo tekmovalno pot. Po vitranški strmini se je v smukaški preži spustil v 20 ali 25 let starem smučarskem kombinezonu, ki ga je dobil v dar od svojega smučarskega kluba.

VITRANŠKI VELESLALOM

Pokal Vitranc je poleg tekmovanja za Zlato lisico za Slovence od nekdaj pravi smučarski praznik. Letošnje tekmovanje je že 57. po vrsti, odkar ga je FIS uvrstila na seznam tekem svetovnega pokala v smučanju. V rezultatskem smislu ni ponudilo posebnega presenečenja, saj je veleslalomska tekma ponovno pripadla tudi letos izjemnemu Avstrijcu Marcelu Hirscherju.

Rezultat iskanja slik

Marcel Hirscher zopet zmagal na veleslalomski preizkušnji, tokrat v Kranjski Gori. FOTO: Wikipedia

Hirscher si je s štartno številko ena že na prvi progi prismučal ogromno prednost 73 stotink pred norveškim konkurentom Henrikom Kristoffersenom. Tretje mesto sta si delila Francoz Alexis Pinturault in naš  Žan Kranjec. Ta je v svoji vožnji pokazal veliko željo, da pred domačimi navijači stopi na zmagovalni oder. V drugo pa se ni izšlo po njegovih željah. Ob prihodu v cilj se je ob njegovem času pokazala številka 3, na vrhu pa sta bila še Kristoffersen in Hirscher. Oba sta ponovila zanesljivi vožnji, na koncu pa je svojo dominantnost pokazal ravno slednji, ki je v letošnji sezoni dosegel že peto zmago v veleslalomu. Njegov naskok pred drugouvrščenim Norvežanom je znašal prepričljivo sekundo in 66 stotink. Tretje mesto je zasedel Francoz Alexis Pinturault. V enakem vrstnem redu so si smučarji razdelili tudi olimpijske medalje na pretekli tekmi v Pjongčangu.

“Peto mesto je odličen izid, a če po pravici povem, sem si vseeno želel stopiti na zmagovalni oder. Nisem najbolj zadovoljen z drugo vožnjo, na srečo sem imel po prvi vožnji dovolj zaloge, tako mi je uspelo narediti dokaj dober rezultat. Za mano je vseeno uspešen dan, v drugi vožnji sem imel nekaj težav, vseeno pa je to moj najboljši izid v Kranjski Gori,” je po koncu tekme povedal Žan Kranjec.

Nedvomno je Žan Kranjec dosegel izjemen rezultat. Dosegel ga je s štartno številko sedem. Nazadnje je v elitni sedmerici na veleslalomu za svetovni pokal startal Jure Košir, ki je leta 1996 v Adelbodnu nastopil s štartno številko 3.

V finale se je uvrstil še en Slovenec, in sicer je Štefan Hadalin v prvi vožnji s številko 55 zasedel 30. mesto, v drugo pa kljub vneti pokostnici pridobil tri mesta in končal na 27. mestu.

VELIKO SREČE ŠE NAPREJ, ANDREJ ŠPORN ! 

Andrej Šporn, eden od najboljših slovenskih smukačev, je že 8. decembra napovedal konec svoje smučarske kariere. Po domači strmini se je ob bučnem aplavzu gledalcev v smukaški preži spustil oblečen v “retrokombinezon”.

O svoji opravi je povedal: “Zdelo se mi je primerno, da na poslovilno tekmo vzamem tudi nekaj iz preteklosti”.

yAndreja Šporna si bomo najbolj zapomnili po dosežku iz Kitzbuhela, ko je zasedel fenomenalno 2. mesto. Za 28 stotink sekunde ga je prehitel le Švicar Didier Cuche. Petelinji greben je poskrbel tudi za konec njegove kariere. Januarja lani si je na uradnem treningu strgal sprednjo križno vez. Po rehabilitaciji koleno ni več vzdržalo napornih treningov za nadaljevanje kariere, zato se je odločil, da se od smučarskega cirkusa po 12 sezonah dokončno poslovi.

36-letnik bo zdaj imel več časa, da preživi s svojo družino, predvsem s sinovoma Rokom in Nikom. Bosta sinova tudi stopala po očetovih smučarskih stopinjah?

Rezultat iskanja slik za andrej šporn

Andrej, veliko sreče še naprej! FOTO: Zimbio

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in Uncategorized