Connect with us

1. B DRL

V Ribnici in Škofji Loki 26. Šilčev memorial

Ločani so nazadnje osvojili Šilčev memorial. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

V Ribnici in Škofji Loki se danes pričenja tradicionalni 26. Šilčev memorial v poklon enemu največjih slovenskih trenerjev vseh časov, Jožetu Šilcu. Na turnirju bodo poleg Rika Ribnice in Urbanscape Loke nastopale še nekatere slovenske ekipe, obenem pa tudi hrvaški prvoligaš Zamet Rijeka.

http://bit.ly/SD-Sport-Anze-Ratajec

Memorial Jožeta Šilca je najstarejši tradicionalni turnir, ki ga vsako drugo leto kot soorganizator ter vsako četrto kot glavni organizator gosti Ribnica. Turnir izmenično gostijo klubi, v katerih je Jože Šilc pustil velik pečat kot igralec ali trener (RD LL Grosist Slovan, RK Sevnica, RD Loka in RD Riko Ribnica).

Petindvajset let mineva, odkar se je za vekomaj poslovila oseba, ki je pustila globoko sled v slovenskem, še posebej pa v dolenjskem rokometu. Jože Šilc je s svojim znanjem in osebnostjo prepričal marsikoga ter soustvarjal nekatere prelomnice v rokometni zgodovini. In bi jih morda še vedno, če se njegova življenjska daljica ne bi končala z abrahamom.

https://si.gorenje.com/

Sredi 60. let je našel izziv pri Slovanu, nato v Škofji Loki in Sevnici. Leta 1974 sta se prav s pokojnim Nikolo Radićem vrnila v Ribnico in v trikotniku z uglednim prof. Cvetom Pavčičem – ta je oba navdušil za trenersko delo in študij na fakulteti za šport – so začeli tkati nekatere največje uspehe ribniškega rokometa, začenši z uvrstitvijo v drugo jugoslovansko ligo

Ribničani so letos v državnem prvenstvu osvojili tretje mesto. Foto: RD Riko Ribnica

Rezultatski vrhunec poznejše Šilčeve trenerske kariere je nedvomno osvojitev naslova evropskega klubskega podprvaka s Slovanom leta 1981. Od Ljubljančanov je bil boljši le nemški Magdeburg. Kot trener je bil človeški, nikoli grob ali žaljiv. Avtoriteto in spoštovanje sta mu prinašala znanje in odnos do življenja in športa.

Šilčev memorial pod tem imenom neprekinjeno poteka vse od leta njegove smrti leta 1994. Na njem načeloma sodelujejo vse slovenske ekipe, pri katerih je deloval, in povabijo še kakšno. Najuspešnejša zasedba v dosedanjih 25. izvedbah je škofjeloška, ki je pod različnimi imeni zmagala že osemkrat.

ŠILČEV MEMORIAL 2019 (Ribnica, Škofja Loka):

SKUPINA 1 (Ribnica): RD Riko Ribnica, RK Sevnica, RK Zamet;

SKUPINA 2 (Škofja Loka): RD Urbanscape Loka, RD LL Grosist Slovan, RD Butan Plin Izola.

FINALNI DAN – Sobota, 24. avgusta, ob 15.00 (Ribnica):
Tekma za 5. mesto

Ob 17.00:
Tekma za 3. mesto

Ob 19.00:
Tekma za 1. mesto

More in 1. B DRL