Connect with us

Pokal Slovenije

Mineva pet let od ivanške senzacije

Ivančane je v celjskem Golovcu spremljalo veliko zvestih navijačev. Foto: Primož Šuntajs/RK SVIŠ Ivančna Gorica

Pred dnevi je rokometni klub SVIŠ iz Ivančne Gorice obeleževal enega izmed največjih uspehov v klubski zgodovini. Leta 2014 je namreč z uvrstitvijo v veliki finale rokometnega pokala Slovenije priredil veliko senzacijo in bil v polfinalu boljši od rivala iz Trebnjega. Tistih dni sta se za ŠD Šport spomnila kapetan Aleksander Polak in eden izmed ključnih členov ob senzaciji nad Trimom, zdaj pa član slednjega Klemen Sašek.

http://bit.ly/SDSPORT-pasicaPrvi polfinalni obračun slovenskega pokala v sezoni 2013/2014 je bil začinjen z dolenjskim lokalnim nabojem. Trebnje in Ivančna Gorica sta namreč oddaljena le nekaj minut vožnje. Za nameček sta se ekipi pomerili prav na zadnjem prvenstvenem obračunu pred pokalno generalko, ki so ga dobili Trebanjci, tako kot prvega v domači dvorani.

Trebanjski rokometaši so tekmo odprli sijajno in si že takoj priigrali prednost štirih zadetkov (5:1). Z vstopom Simona Stoparja na parket in nekaj odličnimi obrambami Vladimirja Marjanovića pa je igra v napadu vendarle stekla in Ivančani so hitro prevzeli primat na srečanju. Ob odmoru je trebanjska zasedba sicer vodila z 10:13, a so rokometaši SVIŠ-a še naprej mirno držali prednost v svojih rokah. Slednje se je večinoma gibalo med enim in tremi goli, glavni junak ob koncu srečanja pa je bil Klemen Sašek in ivanške rokometaše popeljal do končne zmage s 24:23.

Pri Trimu je takrat z osmimi goli blestel Anže Ratajec, le tri manj je prispeval tudi Jaka Ferkulj. Simon Stopar je kot prvi strelec Ivančanov zadel osemkrat, z enim zadetkom manj se je izkazal Klemen Sašek.

Nedvomno največji uspeh v klubski zgodovini

Aleksander Polak je kot organizator igre v SVIŠ-u pustil izjemen pečat. Foto: Primož Šuntajs

Ivanški rokometaši so se z uvrstitvijo v sezoni 2013/2014 še drugič zapored prebili med najboljše štiri ekipe v pokalu Slovenije. Obakrat jim je nasproti stala drugoligaška ekipa ptujske Drave, s katero so se vijoličasti rokometaši podali tudi v velikem številu zvestih navijačev. »Že sama uvrstitev na zaključni turnir četverice rokometnega pokala Slovenije je bila za naš klub velik uspeh. V Celju smo si želeli predvsem uživati v rokometu in turnir odigrati po najboljših močeh. Seveda smo verjeli v presenečenje proti favorizirani ekipi Trebnjega in na koncu nam je to celo uspelo. Uvrstitev v finale pokalnega tekmovanja je nedvomno največji uspeh kluba in tega zagotovo ne bomo pozabili tisti, ki smo bili v Golovcu. Takrat sem bil kot kapetan del ekipe, vendar zaradi poškodbe kolenskih vezi nisem mogel igralce. Sem pa soigralce bodril s klopi. Vsekakor je bila to za celotno moštvo lepa izkušnja za nadaljnjo rokometno pot,« je za ŠD Šport o samem turnirju dejal Aleksander Polak, takratni kapetan zlate generacije, zdaj pa prvi trener ivanškega prvoligaša.

Spomini so še sveži

Klemen Sašek je rokometno pot začel prav pri SVIŠ-u. Foto: Primož Šuntajs/RK SVIŠ Ivančna Gorica

»Ne glede na to, da je že minilo pet let od velikega klubskega uspeha SVIŠ-a, so spomini še vedno sveži, predvsem pa lepi! Rad se spominjam polfinalne tekme, kjer smo poskrbeli za presenečenje in se z zmago nad Trebanjci uvrstili v finale. Tukaj so nam v drugem polčasu pošle vse moči in zbranost, kar so Celjani izkoristili in visoko slavili,« se uspeha v Golovcu dobro spominja otrok SVIŠ-a Klemen Sašek. Slednji je svojo rokometno pot začel v Ivančni Gorici, po koncu te sezone pa se odpravil v trebanjski Trimo, kjer še vedno igra.

»Ne vem ravno, če je bila tista tekma proti Trimu glavni razlog za odhod v Trebnje, saj smo bili že prej v pogovorih in ne glede na izid je bila velika verjetnost, da se po tej sezoni preselim v Trebnje,« nam razlaga Sašek, ki je bil ravno proti trenutnemu delodajalcu glavni junak SVIŠ-a.

»Potihoma smo verjeli, da nam lahko uspe presenetiti Trebanjce, kljub dvema visokima porazoma v domačem prvenstvu,« je bil pred dvobojem optimističen levičar.

Priložnost za ponovitev uspeha v letošnji sezoni

Ivančane v letošnji sezoni čaka nova priložnost, da ponovijo uspeh izpred petih let. Z zmago nad tretjeligašem iz Ljubljane so se prebili v četrtfinale pokalnega tekmovanja, a tam jih čaka precej težje delo. Nasproti jim bo namreč stala zasedba Rika Ribnice, ki je v lanski sezoni osvojila drugo mesto v državnem rokometnem prvenstvu. Prihodnji teden, ko so predvidoma na sporedu tudi četrtfinalne pokalne tekme, pa se obeta zanimivo dejanje med ivanškimi in ribniškimi rokometaši.

Finalni turnir pokala Slovenije (1.3.2014 – 2.3.2014):

Polfinale:

RK Trimo Trebnje – RK SVIŠ Ivančna Gorica 23:24 (13:10)

RK Trimo Trebnje: Ferlin 15 obramb, Saje, Brana; Femec, Radelj 1, Murčehajić, Ratajec 8 (3), Čeh, Skol, Sušin 4, Baznik, Rojc 2, Udovič 1, Ferkulj 5, Grandovec 1, Florjančič 1; Trener: Roman Šavrič.

RK SVIŠ Ivančna Gorica: Marjanović 14 obramb, Slapničar; Polak, Zidar, Potokar, Zavodnik 1, Muhovec 2, Stopar 7 (1), Pekolj, Bučar, Kalabić 3, Marinčič 3, Sašek 6, Gašper Stopar, Sendelbah 2, Tomšič; Trener: Miloš Aksentijevič.

Finale:

RK SVIŠ Ivančna Gorica – RK Celje Pivovarna Laško 16:31 (9:12)

RK SVIŠ Ivančna Gorica: Marjanović 6 obramb, Slapničar 3 obrambe; Polak, Zidar, Potokar 3 (3), Zavodnik 1, Muhovec 2, Simon Stopar, Pekolj 3, Bučar, Kalabić, Marinčič 1, Sašek 2, Gašper Stopar 1 (1), Sendelbah 1, Tomšič 2; Trener: Miloš Aksentijevič.

RK Celje Pivovarna Laško: Lesjak 4 obrambe, Skok 16 obramb; Mlakar 3, Marguč 5, Žuran 1, Razgor 1, Skube, Poteko 1, Miklavčič, Slišković 3, Zelenović 3, Žabič 1, Mačkovšek 3, Žvižej 5, Lekai 3, Janc 2; Trener: Branko Tamše.

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Advertisement

More in Pokal Slovenije