Connect with us

1. B DRL

Mikrobitka rivalov, ki ju loči le višnjegorski klanec

Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Dolgo časa, natančneje kar leto in pol smo morali počakati na nov sosedski derbi med Grosupljem in SVIŠ-em iz Ivančne Gorice, danes pa smo ga končno dočakali. Velika rivala, ki ju loči le višnjegorski klanec, imata veliko skupnega, medtem ko drevi lahko pričakujemo boj za vsako žogo in odlično navijaško vzdušje.

Dolga leta so minila od zlatih časov grosupeljskega in ivanškega rokometa. Od nepozabnih obračunov na zgodovinskem asfaltnem igrišču, ko uradnega imena SVIŠ še ni bilo, so se v tistem času zvrstili številni medsebojni derbiji.

https:/si/si.gorenje.com/

Vroči Vidic z 20 zadetki odločil derbi

Bili so časi, ko je imelo Grosuplje sijajno ekipo, na čelu z legendarnim Davidom Miklavčičem, nato pa tudi vročo levico Alešem Vidicem. Zdajšnji sodnik, nekoč pa prvi strelec ivanškega kluba je v žlahtni dvorani Srednje šole Josipa Jurčiča sosedom zabil kar 20 zadetkov!

Simon Stopar je že dolga leta ivanški kapetan. Foto: Urh Pirc/ŠD Šport

Skozi zgodovino je ogromno igralcev igralo na obeh straneh višnjegorskega klanca, nekateri v prvi ligi, drugi šele na kaljenju v vsega 15 kilometrov oddaljenem Grosuplju. Kot dva velika ivanška upa lahko izpostavimo predvsem Dejana Čančarja in Simona Stoparja. Slednji še vedno dirigira ivanškim mladcem, a zaradi težav s komolcem ga ne bomo mogli videti v isti formi, kot pred desetimi leti.

Ogromno povezav

Osebnost iz Grosuplja z enim izmed najdaljšim stažem v SVIŠ-u je poleg Stoparja brez dvoma tudi Matej Košir. Izkušeni krožni napadalec je prestal ogromno derbijev, kjer občasno ni manjkalo niti vroče krvi. Vseeno je z nasprotniki ostal prijatelj izven rokometnih igrišč.

Foto: Primož Šuntajs/RK SVIŠ Ivančna Gorica

Tudi zdajšnji grosupeljski strateg Miloš Aksentijević, ki je prejšnji mesec prestal operacijo hrbta, ima izjemne spomine iz Ivančne Gorice. Del SVIŠ-evega strokovnega štaba je bil več kot deset let, marca 2014 pa klubu z uvrstitvijo v finale slovenskega pokala priboril celo največji zgodovinski uspeh kluba.

V grosupeljskih vrstah ne manjka niti bivših ivanških članov. Med njimi je tudi mladi vratar David Pekeč, ki je k sosedom prestopil na začetku lanske sezone in hitro upravičil pomembno vlogo v moštvu. Nervoza v pozitivnem smislu je pri obeh ekipah seveda prisotna, a Pekeč bo naredil prav vse za slavje svoje ekipe.

Foto: RK Grosuplje

Prav tako je še lani branil ivanške barve tudi Luka Zafran, ki nima ravno dobrih spominov s prejšnjega derbija. Takrat še kot pomembni člen SVIŠ-a je namreč zapravil sedemmetrovko proti matičnemu klubu in se moral s soigralci iz Ivančne Gorice zadovoljiti le s točko. Tokrat pričakuje drugačen razplet.

Zadnji medsebojni derbi je bil odigran v sezoni 2017/2018 v Ivančni Gorici, ko so prepričljivo slavili Ivančani. Tisti obračun je še kako pustil vtis pri obeh ekipah. V ekipi SVIŠ-a je takrat igralo kar nekaj Grosupeljčanov, med drugim sta se na igrišču udarila bratranca Jaka in nekaj let mlajši Jure Ferkulj. Dvoboj je pripadel starejšemu Ferkulju.

Grosupeljčani po zmago!

Brez dvoma bosta oba kluba silovito napadala zmago na dolgo pričakovanem dolenjskem el clasicu. Grosupeljčani želijo slaviti, a njihova prednost bo predvsem domači teren. Grosupeljska športna dvorana Brinje nocoj utegne biti polna, kot že dolgo časa ne. Nazadnje je več kot 600 gledalcev spremljalo pokalno srečanje decembra 2017 med današnjimi gostitelji in Gorenjem Velenjem.

Anže Kitak želi zmago na derbiju proti SVIŠ-u. Foto: RK Grosuplje

»Čeprav je na sporedu dolgo pričakovani derbi, o naših prednostih ne morem govoriti. Lahko se zgodi marsikaj, obenem pa bomo s soigralci prav vse naredili za zmago. Pričakujem tudi veliko podporo domačih navijačev, ki nam še dodatno pomagajo do dveh velikih točk v dvorani Brinje,« je pred srečanjem motiviran Anže Kitak.

Srečanje med grosupeljskimi in ivanškimi rokometaši se drevi v športni dvorani Brinje prične ob 20.30, s prenosom na naši facebook strani ŠD Šport

1. B DRL, 9. krog:
Petek, 22. novembra, ob 18.30:
RD Herz Šmartno – RD Rudar Trbovlje

Ob 19.00:
ŠRD Škofljica Pekarna Pečjak – RK Črnomelj

Ob 20.30 (Športna dvorana Brinje, Grosuplje):
RK Grosuplje – RK SVIŠ Ivančna Gorica

Sobota, 23. novembra, ob 19.00:
RK Mokerc-KIG – RK Radeče Papir Nova
RK Dol TKI Hrastnik – RK Brežice
RK Krško – RD LL Grosist Slovan
RK Drava Ptuj – MRK Ljubljana

LESTVICA:

ekipa št. tekem zmage neod. porazi točke
1. RD LL GROSIST SLOVAN 8 8 0 0 16
2. RK SVIŠ IVANČNA GORICA 8 6 1 1 13
3. RK DOL TKI HRASTNIK 7 5 1 1 11
4. MRK LJUBLJANA 8 4 2 2 10
5. RK KRŠKO 8 4 1 3 9
6. ŠD MOKERC – KIG 8 3 2 3 8
7. RD HERZ ŠMARTNO 8 3 2 3 8
8. RK ČRNOMELJ 8 3 1 4 7
9. RK DRAVA PTUJ 8 3 0 5 6
10. RD RUDAR 8 2 2 4 6
11. RK GROSUPLJE 7 3 0 4 6
12. RK RADEČE PAPIR NOVA 8 2 0 6 4
13. RK BREŽICE 8 1 1 6 3
14. ŠRD ŠKOFLJICA PEKARNA PEČJAK 8 1 1 6 3

More in 1. B DRL