Connect with us

Franjo Bobinac: Selektorja imamo na domačem pragu

Predsednik uprave Gorenja in Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac o žrebu lige prvakov in prvakinj, prihodu Veselina Vujovića v Koper in sponzorstvu elitnega evropskega rokometa.

Zdi se, da je blagovna znamka Gorenje z vstopom v sponzorstvo evropskih prvenstev in lige prvakov ubila vsaj dve muhi na en mah. Za relativno ugoden vložek bo lahko povečala prepoznavnost na želenih tržiščih.

Ob tem pa je v ligo prvakov posredno nekoliko pomagala tudi istoimenskemu klubu, ki se je tega tekmovanja postil tri leta, nazaj v tako želeno družbo. Eden od kriterijev za uvrstitev v tekmovanje je namreč tudi pokroviteljski potencial, kar je bilo Velenjčanom namignjeno že v preteklosti.

Pred dvema letoma je bil na primer eden od argumentov, da je Gorenje ostalo pred vrati, tudi baje neustrezna dvorana. Veljaki Evropske rokometne zveze so ji želeli pripisati celo nič točk od petih mogočih, čeprav tudi dvorane drugih (rednih ) udeležencev niti slučajno niso same lepotice.

Zdaj je, sicer znatno olepšana, a čisto nič povečana Rdeča dvorana kar naenkrat ustrezna. Kakorkoli, Slovenija ima znova tri predstavnike v ligi prvakov in prvakinj, kar je vsekakor odlična novica.Pred tremi leti je Franjo Bobinac podelil priznanja osvajalcem srebrne kolajne iz leta 2004. Letos je medaljo dočakal tudi v svojem mandatu. Pred tremi leti je Franjo Bobinac podelil priznanja osvajalcem srebrne kolajne iz leta 2004. Letos je medaljo dočakal tudi v svojem mandatu. Foto: Vid Ponikvar

Ljubljana se je rodila v Parizu

Predsednik uprave Gorenja in predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac pa ima ob tem še kar nekaj razlogov za dobro voljo. Ugled slovenskega rokometa je v vzponu. Ena glavnih “krivk” za to je med drugim seveda bronasta kolajna s svetovnega prvenstva. Prav tedaj, v Parizu, se je rodila ideja o žrebu, ki je v petek zvečer potekal na Ljubljanskem gradu, elitnih rokometnih lig pri nas. Slovenija je s Španijo in Makedonijo edina država, ki ima v svoji zgodovini tako evropske prvake (Celjani) kot prvakinje (krimovke).

O aktualnem trenutku slovenskega rokometa in nekaj njegovih temeljnih vprašanjih je za Sportal spregovoril Franjo Bobinac.

O žrebu lige prvakov in prvakinj:Krim si želi ponoviti lansko uspešno sezono lige prvakinj. Krim si želi ponoviti lansko uspešno sezono lige prvakinj. Foto: Uroš Pihner
“Če se pogovarjamo o ligi prvakov in prvakinj, je težko reči, da imaš lažjega ali težjega nasprotnika. Natančno ne poznam sestav ekip za prihodnjo sezono. Če se malo pošalim, Celju sem privoščil, da tokrat v skupini ne bi imel Zagreba. To mi je bilo všeč. Celjska skupina je izredno močna in atraktivna. Užitek bo spremljati tekme v Zlatorogu.Klube iz Gorenjeve skupine manj poznamo. Gorenje si bo prizadevalo za čim več zmag, da se morda prebije naprej. Odvisno je od tega, kako se bo v klubu delalo, kaj bo prinesel novi trener in kako se bodo vklopila nova imena. S čim bi bil zadovoljen? Dobre igre in čim več zmag.Vesel sem za Krim, da se je v ligo prvakinj uvrstil neposredno. To je veliko priznanje slovenskemu rokometu, da so kar trije slovenski predstavniki v eliti brez kvalifikacij. Krim nima najlažje skupine. Bukarešta je vselej zahteven tekmec, ostali ekipi sta premagljivi. No, seveda je tudi CSM. Pomembno je, da se uvrstiš naprej, nato je vse mogoče. V Krimu delajo dobro, delajo z mladimi, stavijo na močno obrambo in hiter pretok žoge.”Veselin Vujović se je presenetljivo dogovoril s Koprom. Veselin Vujović se je presenetljivo dogovoril s Koprom. Foto: RD Koper 2013
“Ideja o Vujovićevem prihodu v Koper se je porodila relativno spontano, jaz sem jo od vsega začetka podpiral. Tako vodstvo koprskega kluba kot selektor sta me o pogovorih obveščala. Selektorja imamo na domačem pragu. Njegov vpogled v državno prvenstvo je velika prednost za reprezentanco.Del prihodnjih reprezentantov in že zdajšnjih mladinskih igra v Kopru. To je mlad, ambiciozen in dober klub. Še posebej zaradi bližajočega se prvenstva na Hrvaškem je dobro, da je selektor še bližje slovenskemu terenu, zlasti v prihodnjih šestih mesecih. Tudi trener mora biti v formi. Zato se mi zdi to primeren korak.”


Velenjčane bo na priprave pred novo sezono popeljal Željko Babić. Velenjčane bo na priprave pred novo sezono popeljal Željko Babić. Foto: Martin Metelko/Sportida
“To ni vprašanje zame. Klub ima predsednika Milana Mežo, ki dela dobro, ima tudi direktorja Mateja Avanza. Jaz sem le član upravnega odbora. Željka Babića sem osebno srečal. Mislim, da gre za nekoga, ki bo prinesel nova naboj in energijo. Videti je zelo resen, sistematičen in fantastično motiviran.”


Gorenje je postalo eden največjih sponzorjev evropskega rokometa. Gorenje je postalo eden največjih sponzorjev evropskega rokometa. Foto: EHF
“Vodstvo naše blagovne znamke Gorenje, ki je globalna, je razmišljalo, kako še okrepiti njen ugled. Sponzoriranje športa se je pokazalo kot lepa priložnost za to. Navsezadnje znamka nagovarja končnega potrošnika po vseh kontinentih in po vseh državah sveta.S končnimi izdelki vstopamo v gospodinjstva, zato je ugled znamke zelo pomemben. Še posebej smo močni v tistih državah, kjer je močan evropski rokomet.Naše partnerstvo pri evropskih prvenstvih, nacionalnih prvenstvih in ligi prvakov lahko pomeni dober preboj ugleda na vseh Gorenjevih ključnih trgih v Evropi. Rokometna družina močno narašča. Donos, ki ga lahko vložek v sponzorstvo prinese, je lahko bistveno večji od samega vložka. Ali je vložek poslovna skrivnost? Da.”

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

https://www.facebook.com/lindapskmdoo/

More in Uncategorized