Connect with us

1. B DRL

Ivančani se zanašajo na podmladek in sponzorje

Aleksander Polak Ivančane vodi že dve leti in pol, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Za rokometaši SVIŠ-a iz Ivančne Gorice je dokaj uspešna sezona. Zaradi prekinitve tekmovanj so jo končali na četrtem mestu, prav zadnjo (odločilno) tekmo pred koncem sezone pa so izgubili na Galjevici proti Ljubljani. Trener Aleksander Polak je z delom zadovoljen, po besedah predsednika Marjana Potokarja pa bo ena izmed njihovih prednosti v bodoče tudi podmladek.

Ivančani so letošnjo sezono zaključili na solidnem četrtem mestu. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Od predčasnega zaključka prekinitve vseh rokometnih tekmovanj na slovenski sceni zaradi koronavirusa minevajo že štirje tedni, a igralci pod budnim očesom strokovnega štaba vzdržuje formo na daljavo. Čeprav je sezona že zaključena, pa se vsi klubi ubadajo s finančno situacijo, saj jih bo v prihodnje doletela velika kriza.

»Vsi skupaj smo krizo sprejeli tako kot jo pač moramo. Igralci trenirajo individualno po svojih najboljših močeh in zmožnostih. Navodila so bila taka, da poizkusijo kar najbolj vzdrževati svojo kondicijsko pripravljenost, saj nikoli ne veš kdaj se bomo lahko vrnili na rokometna igrišča, ko pa se bomo pa bomo morali biti v čim boljši fizični pripravljenosti,« je za ŠD Šport dejal ivanški trener Aleksander Polak.

Igralci in trenerji na minimumu

Kar je storil ivanški drugoligaš, sicer ni vsakdanje. Z igralci in trenerji se je uspel dogovoriti, da v času prekinitve treningov in tekmovanj nima pogodbenih obveznosti oziroma vse mesečne plače spravi na nek minimum, kar bo precej omililo gospodarsko krizo v klubu. Slednji je v času prejšnje uprave imel kopico dolgov, a so se ti s pomočjo nekaj članov upravnega odbora uspela povsem izničiti.

Marjan Potokar že nekaj časa deluje kot predsednik kluba. Foto: arhiv ŠD Šport

»Veseli me, da smo imeli do razglasitve pandemije poravnane vse obveznosti. Za čas ko treningov in tekem ni, pa smo bili primorani sprejeti nekatere ukrepe, katerih se ne veselimo. Z igralci in trenerji smo se dogovorili, da za čas ko ni treningov in tekmovanj pogodbenih obveznosti nimamo, oz. jih spravimo na minimum. Veseli dejstvo, da so igralci in trenerji to sprejeli z razumevanjem, na katerega smo v klubu zelo ponosni,« so besede predsednika Marjana Potokarja.

Sezona za nove (mlade) moči

Potem ko je ivanški klub po lanskoletnem izpadu iz Lige NLB zapustilo kar nekaj rokometašev, je bilo veliko ugibanje, ali bo moštvo sploh konkuriralo za prvo polovico drugoligaške lestvice. Trener Polak ni vrgel puške v koruzo in se optimistično soočil s kadrovanjem.

Nik Pirnat je eden izmed glavnih talentov ivanškega kluba. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Uspelo mu je zadržati talentiranega Nika Pirnata, za katerega je vladalo kar nekaj zanimanja, prav tako je po novem računal na dva izkušena igralca – otroka kluba Denisa Zavodnika ter organizatorja igre Marka Marojevića. V klub se je vrnil tudi vratar Gašper Slapničar, medtem ko je desno stran okrepil Jan Debelak.

»Sami smo s potekom letošnje sezone lahko zadovoljni. Naša želja je bila pomladiti ekipo in jo razvijati, da bi lahko v prihodnje znova konkurirali za prvo ligo. V letošnji sezoni se je pojavilo nekaj novih mladih igralcev, ki so svoje minute zelo dobro izkoriščali. Naša želja je nadaljevati na ta način, za kakšen rezultat pa bo to zadostovalo, bo pokazal čas. Mislim, da smo na pravi poti,« je o sami sezoni dejal Polak.

Občinska sredstva in podmladek pomembna

Ivanški klub ima na večini domačih prvenstvenih tekem dokaj uspešen obisk. Foto: Dominik Pekeč/ŠD Šport

Že več let se v klubu ukvarjajo s pridobitvijo novih sponzorjev za lažje delovanje kluba. V letošnji sezoni so zaradi umika enega izmed pomembnejših pokroviteljev primorali zmanjšati proračun, a v času krize računajo na pomembna občinska sredstva in seveda dobro delo v mlajših kategorijah, kar je pomemben temelj za dobro člansko ekipo.

»V igralskem smislu kot vedno računamo na svoj podmladek. V smislu samega funkcioniranja kluba pa računamo na občinska sredstva, ki nam pritečejo v skladu Zakona o športu. Upamo, da tu ne bo omejevanj. Prav gotovo pa bi morala športu pomagati tudi država, da bo tako, kot pomaga gospodarstvu pomagala tudi športu. Pa naj bo to v smislu dotacij ali/in pa v smislu davčnih olajšav za tiste, ki bi želeli nameniti sredstva klubom in društvom,« zaključuje Potokar.

More in 1. B DRL